Lägesbilden visar: Bussterminalen upplevs som otrygg

Under tisdagen pratade polisen och Nyköpings kommun med medborgare på bussterminalen med anledning av att en del upplever otrygghet på platsen.

Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping, var på plats under tisdagen och pratade med medborgare om hur de upplever bussterminalen.

Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping, var på plats under tisdagen och pratade med medborgare om hur de upplever bussterminalen.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-10-26 19:11

– Vi vill veta vad som är källan till otryggheten. Den här medborgardialogen kommer att ge oss en bättre uppfattning om vad som behövs för att höja tryggheten på platsen, säger Robert Nilsson, säkerhetssamordnare på Räddningstjänsten. 

En gemensam lägesbild, som tagits fram av Nyköpings kommun och polisen, visar att en del medborgare upplever otrygghet på bussterminalen. 

– Vi har sett att det framför allt bland unga finns indikationer på att man undvikit aktiviteter eller olika områden på grund av en känsla av otrygghet, och då är kollektivtrafiken ett sådant, säger Robert Nilsson, och fortsätter:

– Sedan har vi fått till oss information via personal som möter ungdomar i deras verksamhet, där de pekat ut bussterminalen som en plats där de känner sig otrygga. Det har också uppmärksammats av personer som är verksamma i närheten, att det är en otrygg plats. 

undefined
En gemensam lägesbild, som tagits fram av Nyköpings kommun och polisen, visar att en del medborgare upplever otrygghet på bussterminalen.

Elsa Wallgren sitter och väntar på bussen. Hon är en av de som valt att svara på frågor om hur hon upplever platsen, som en del av kommunens och polisens medborgardialog under tisdagen. 

– Jag pendlar till skolan varje dag. Under dagen känns det bra, men på kvällarna tycker jag inte om att vara här för då känner jag mig inte trygg. På dagarna är det mer folk runt omkring, säger hon. 

En annan resenär, Elin Hjelm, besöker bussterminalen ofta då hon dagligen pendlar till arbetet. 

– Jag tycker att det är bra att man får komma med sina åsikter om platsen. Mornarna är helt okej, men eftermiddagarna är mer bullriga och stökiga, säger hon. 

undefined
"Att det är så många som rör sig på bussterminalen och påverkas av den gör den intressant att jobba med", berättade Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping.

Robert Nilsson förklarar att det inte betyder att området är extra brottsutsatt för att man valt bussterminalen som plats, men att det är en plats som är en del av många människors vardag. 

– Om man prioriterar det här området så kanske man kan åstadkomma en ökning av trygghetskänslan på generell nivå. Det är också en del av många barns vardag, så det är viktigt utifrån det perspektivet med, säger Robert Nilsson.

Det har även gjorts en enkätundersökning där drygt 1 000 elever från Nyköpings högstadium och Nyköpings gymnasium svarat på hur de upplever tryggheten på bussterminalen. 

– Generellt känner sig majoriteten trygga, men sedan när man börjar ställa mer nyanserade frågor om till exempel specifika tider på dygnet, så ser man att eleverna generellt anger bussterminalen som en otrygg plats när det blivit mörkt, säger Robert Nilsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!