Lägre hus i Nöthagen efter nya synpunkter

Synpunkterna har varit många och delar av den nya jättestadsdelen blir lägre än tänkt. Snart ska förslaget till ny detaljplan upp för beslut.

1600 nya bostäder planeras i Nöthagen. Här utsikt norrut från Norra Bangårdsgatan.

1600 nya bostäder planeras i Nöthagen. Här utsikt norrut från Norra Bangårdsgatan.

Foto: Illustration: Nyréns arkitektkontor

Nyköping2020-08-24 06:30

Närmare 1 600 nya lägenheter planeras i det nuvarande industriområdet Nöthagen, precis norr om järnvägsstationen. Nyköpingsbor och berörda myndigheter har haft möjlighet att komma med synpunkter på förslaget till ny detaljplan. 

Under granskningsperioden i vintras kom 27 yttranden in till Nyköpings kommun, och nu har förslaget reviderats med en del förändringar mot tidigare.

Bebyggelsen kommer att variera mellan tre till tio våningar och det är just höjden på husen som genererat många åsikter. I det nya förslaget kapas en våning i ett av kvarteren som gränsar mot Blommenhovsvägen. Istället för sex våningar och 20,5 meter höga hus blir det istället fem våningar och en höjd på 17,5 meter.

Förutom bostäder planeras även kontor, butiker samt förskola (med plats för 180 barn) och grundskola (för cirka 225 elever). Grundskolan ska delvis inhysas i Wedholms maskinverkstad, som kommer att bevaras.

Genomförandetiden för Nöthagenområdet är satt till 15 år, efter att detaljplanen vunnit laga kraft. Det innebär inte nödvändigtvis att det beräknas ta så lång tid innan området är färdigbyggt.

– Tidplanen i detalj är inte fastställd. Det arbetet fortsätter efter att planen vunnit laga kraft och kan också justeras beroende på vad det finns för efterfrågan på bostäderna bland annat. Men man kan säga att 15 år är en maxtid, säger planarkitekt Sofia Buhrgard på Nyköpings kommun.

Utöver hushöjden har det kommit flera synpunkter på bullernivån. Prognosen är att trafiken på Blommenhovsvägen ökar från 1 700 fordon per dygn i nuläget, till 2 050 när området står färdigt. Utöver det tillkommer tågtrafik från Ostlänken och biltrafik från E4.

Både Länsstyrelsen och Trafikverket vill se ytterligare reglering av bullerskyddsåtgärder för att skydda bostadshusen.

– Det här är en sådan fråga som kommer att studeras mer i detalj i bygglovsskedet. Det är först då man bestämmer lägenhetsfördelning, placering av fönster, fasadmaterial och sådant som har påverkan på bullernivåerna. Det är för tidigt att besluta det i detaljplanen och det görs först i bygglovsskedet när det finns planritningar och fasadritningar, säger Sofia Buhrgard.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden fattar beslut om att godkänna detaljplanen för Nöthagen i nästa vecka, innan den kan antas av kommunfullmäktige 8 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!