Brandkärr har lägst valdeltagande i Nyköping

I valet till kommunfullmäktige i Nyköping har Brandkärr lägst valdeltagande av valdistrikten. "Det är en uppgift för alla partier att få fler att rösta", säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande.

Badrkhan Kusa bor i Brandkärr och var en av de Brandkärrsbor som röstade i söndags.

Badrkhan Kusa bor i Brandkärr och var en av de Brandkärrsbor som röstade i söndags.

Foto: Linus Elsinen

Nyköping2022-09-19 06:36

Badrkhan Kusa bor i Brandkärr och var en av de Brandkärrsbor som i söndags tog sig till sin vallokal.

— Jag har röstat i kommunvalet och regionvalet. Jag är inte svensk medborgare och fick därför inte rösta i riksdagsvalet.

Vilket parti han skulle rösta på var långt ifrån självklart. Han berättar att han tror att alla partier i Sveriges riksdag kan göra gott för Sverige på ett eller annat sätt. Värre är det i Kurdistan, där han kommer ifrån. Där kan vissa ledare och partier göra katastrof med länderna, menar Badrkhan Kusa.

Suada Abdilahi bor även hon i Brandkärr och röstade också. Till vardags studerar hon SFI och har där fått information om vad de olika partierna står för.

— Det var lätt att välja vilket parti jag skulle rösta på, säger hon.

Enligt Valmyndighetens preliminära siffror ligger årets valdeltagande i Västra Brandkärr på 62,3 procent och i Östra Brandkärr på 63,5 procent (valet till kommunfullmäktige).

– Det är så det ser ut i de flesta kommuner, att man i princip kan följa den socioekonomiska statusen på området och lägga den mot röstdeltagandet. Det är en uppgift för alla partier att fortsätta jobba med att få fler att rösta, särskilt i områden som Brandkärr, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

Han tillägger:

– En sak vet vi och det är att om man utjämnar de socioekonomiska skillnaderna så utjämnas också valdeltagandet. Minskade klyftor leder till ökat valdeltagande.

Moderaternas Ahmad Eid kommenterar valdeltagandet i Brandkärr med att det är allvarligt. Han menar att det låga valdeltagandet i Brandkärr kan ha flera orsaker, men han tror att det kan ha att göra med bristande integration samt brist på samhällsinformation.

– Vår demokrati är uppbyggd på människors röster. Det är viktigt att vi gör en eftervalsanalys och tar reda på varför det ser ut såhär, säger Ahmad Eid.

– Det handlar om att förklara vikten av att man går och röstar. Man får använda alla positiva och ideella krafter för att informera kring vikten av att alla gör sin röst hörd. Man får ta hjälp av föreningar, organisationer, skolor och familjecentraler, fortsätter Ahmad Eid.

Valdeltagandet i hela Nyköping i valet till kommunfullmäktige ligger på 82,7 procent (enligt Valmyndighetens preliminära siffror).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!