Läkaren: "Jag räknar ofta alkohol med mina patienter"

Att prata om levnadsvanor som alkoholkonsumtion, kost och motion ingår i uppdraget, anser allmänläkare Elisabeth Wolpert.

Elisabeth Wolpert  är specialistläkare i allmänmedicin på vårdcentralen Ekensberg.

Elisabeth Wolpert är specialistläkare i allmänmedicin på vårdcentralen Ekensberg.

Foto: Johannes Tångeberg

Nyköping2024-03-01 07:43

– Jag räknar ofta alkohol tillsammans med mina patienter, säger Elisabeth Wolpert, allmänläkare vid Ekensbergs vårdcentral i Nyköping.

Att tala med patienterna om levnadsvanor är en viktig del av jobbet, anser hon. Med en sundare livsstil kan vanliga sjukdomar förebyggas eller till och med botas.

Till de vanor eller ovanor som kan leda till sjukdom hör för hög alkoholkonsumtion.

För att det ska vara lättare att hålla reda på hur mycket man dricker finns begreppet standardglas. Ett standardglas motsvarar till exempel 33 centiliter starköl eller ett glas vin. Enligt Socialstyrelsens senaste rekommendationer bör vården erbjuda stöd till dem som dricker mer än tio standardglas i veckan. 

– Det motsvarar ungefär sex stora starköl. Och det är många som dricker mer än så, konstaterar Elisabeth Wolpert.

undefined
Elisabeth Wolpert anser att det ingår i uppdraget som allmänläkare att tala med patienterna om levnadsvanor.

Därav räknandet. När hon hjälper patienterna att räkna om alkoholmängden i öl till vin, är det många som får en ögonöppnare, enligt henne.

– Vissa patienter dricker tio stora starköl i veckan. Och det motsvarar tolv till 15 glas vin, säger hon.

I en del öldrickares öron låter den mängden vin mer än motsvarande mängd öl.

– De uppfattar kanske öl som hälsosammare, säger Elisabeth Wolpert.

Men de levnadsvanor hon tar upp med sina patienter handlar förstås inte bara om alkoholkonsumtion. Kost och motion är andra viktiga faktorer. Och rökning.

– Det är förvånansvärt många som röker. Rökning är ett ganska säkert sätt att bli sjuk, säger Elisabeth Wolpert.

Nyligen visade den nationella patientenkäten, som har besvarats av patienter i primärvården, att just levnadsvanor allt oftare tas upp vid läkarbesöken.

undefined
Mer än tio standardglas i veckan bör man inte dricka, enligt Socialstyrelsen. Det motsvarar ungefär sex stora starköl.

 På Ekensbergs vårdcentral var sådana samtal extra vanliga, enligt enkäten.

– Vi vet att många inte följer råden om hälsosamma levnadsvanor. I snitt rör sig befolkningen för lite, dricker för mycket alkohol och en del röker fortfarande, säger Elisabeth Wolpert.

Samtidigt kan just ändrade vanor vara avgörande för ett friskare liv, enligt läkaren. Inte minst när det gäller vanliga diagnoser som högt blodtryck och diabetes.

– Det kan vara minst lika viktigt som ett läkemedel. Att motionera och att lägga om kosten kan sänka blodsockret lika mycket som två läkemedel, säger hon.

De allra flesta är nog medvetna om att rökning är farligt, men på senare år har det också kommit alltmer tydliga belägg för hur viktigt kost och motion är. Bland annat har det visats att det är farligare att vara normalviktig och stillasittande, än överviktig och röra på sig. Även vad gäller kosten finns ett gott underlag för att kunna visa hur den påverkar hälsan.

undefined
Frukt och grönt ingår i såväl de nordiska näringsrekommendationerna som i medelhavskosten.

Enligt Elisabeth Wolpert bör man motionera tre gånger i veckan, utöver att ta dagliga promenader.

Vad gäller kosten finns det evidens för att så kallad medelhavskost är bra, men även att äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna, enligt läkaren. Dessa innebär bland annat en kost som består av mycket frukt och grönt, fisk och fullkorn och nötter, men mindra av rött kött, feta mejeriprodukter och socker. 

Hur reagerar då patienterna på uppmaningar om att börja träna, äta annorlunda och dricka mindre? Elisabeth Wolpert upplever inte att ämnena är känsliga eller att många slår ifrån sig. Däremot att patienter verkligen ändrar sina vanor.

– De som kommer hit söker ju hjälp, och det är ganska många som ändrar sig och som uttrycker det som att besöket blev en väckarklocka, säger hon.

"Hitta nåt som är roligt"

Enligt Elisabeth Wolpert bör man utöver dagliga promenader motionera mera intensivt tre gånger i veckan. 

Hennes råd är att hitta något som känns roligt, till exempel dans, simning, styrketräning, yoga eller spinningcykel ,och gärna varva olika motionsformer.

För den som vill sluta röka finns det i dag läkemedel på recept, som minskar röksuget. Det är därför lättare i dag att sluta röka än förr, framhåller Elisabeth Wolpert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!