Lamiflex fortsätter att växa med nya produkter

Det går bra för förpackningsföretaget Lamiflex som nyligen lanserade en ny produkt i form av en robotiserad packstation. "Vi tror på framtiden och vill växa", säger vd Adrian Robert.

I slutet av förra året lanserade Lamiflex sin nya maskin MultiWrapper som har fått stor uppmärksamhet världen över bland stål- och aluminiumverk.

I slutet av förra året lanserade Lamiflex sin nya maskin MultiWrapper som har fått stor uppmärksamhet världen över bland stål- och aluminiumverk.

Foto: Lamiflex

Nyköping2021-03-14 13:51

Lamiflex AB grundades år 1992 och tog sin början i produkten Lamiflex som bland annat skyddar stålrör under transport. Produkten producerades vid den tiden på Rottneros i Vrena som inte fick lönsamhet på affären och hade som ambition att lägga ner den. 

– Dåvarande ledningsgruppen för Lamiflexproduktionen tog då lån på sina hus och köpte ut verksamheten och flyttade den till Gasverksvägen i Nyköping där vi sitter idag, säger Adrian Robert, vd för Lamiflex Group.

– Vi trivs bra här. Kommunikationerna är relativt goda med närhet till E4 och lastbilstrafiken funkar bra. Vi tycker även att samarbetet med kommunen och myndigheter fungerar bra i Nyköping, och vi saknar egentligen ingenting speciellt där vi sitter nu.

Produktionen av Lamiflex har fortsatt i Nyköping och produkten har idag en dominerande ställning på den globala marknaden. För 12 år sedan påbörjade företaget en resa som innebar att det började sälja fler produkter. 

– Vi tittade på vår fina kundbas och såg att det finns en potential att sälja annat också. Så vi började sälja andra produkter också, framförallt till stålindustrins emballering.

undefined
Adrian Robert, vd Lamiflex.

Lamiflex började sedan tillverka maskiner som applicerar de förpackningsmaterial som företaget producerar hos kunderna. Företaget bekostar kundernas investering i maskinerna mot att de köper förpackningsmaterial av Lamiflex. 

– Lamiflex har även investerat ganska stora belopp kring återvinning av materialflöden kopplat till sin kundbas. Det håller både råmaterialpriserna i schack och avlastar miljön, vilket på senare år har blivit viktigare i stålindustrin. På så vis har vi tagit ganska mycket marknadsandelar, och mer ska det bli, säger Adrian.  

Idag står Lamiflexprodukten för en knapp tredjedel av affären. De andra verksamheterna har vuxit och blivit mer än tvåfaldigt så stora. 

– Det har varit lite av en framgångssaga. Vi har också gradvis anpassat organisationen eftersom vi har blivit mer komplexa och tagit mer tekniskt krävande affärer i form av maskiner och slutna materialflöden mellan oss, våra kunder och deras kunder. Vi har rekryterat automationsingenjörer, expanderat ledningsgruppen samt rekryterar fler operatörer och säljare runt i världen, vi växer helt enkelt. 

Företaget har dotterbolag i åtta länder med huvudkontor i Nyköping, Sverige och totalt 63 anställda. Lamiflex gjorde 2019 sitt hittills bästa resultat. 

– År 2020 backade vi kanske 10 procent på grund av corona-nedstängningar i kundbasen. I år hoppas vi kunna slå 2019 med ganska god marginal.  

I slutet av förra året lanserade företaget sin nya maskin MultiWrapper. Det är en robot-packstation som fått stor uppmärksamhet världen över bland stål- och aluminiumverk. Maskinen slår in färdiga stålcoils i plast som ska skydda dem under transporten till kunden. Robotpackaren kräver mindre underhåll och mindre kringarbete än den förpackningsmaskin som i nästan 50 år varit branschstandard. 

– Vi hoppas väl kunna få ut ca 20 såna maskiner inom 3-4 års tid och varje sån maskin kommer att få en relativt stor omsättning kopplad till sig. Det ska kunna bli en ansenlig affär inom överskådlig tid. 

Adrian Robert tycker att Lamiflex läge i Kungshagen är bra. 

– Vi trivs bra. Vi tycker att det är superfunkis helt enkelt. Vi tycker att det är en kul mix att kunna jobba i ett industriområde som ändå har promenadavstånd till trevliga hamnkrogar. 

Karta: Lamiflex
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!