Lång process för att få rullstol

En bindvävssjukdom gör att Sofia Widerstedt har svårt att gå längre sträckor. Därför tog hon beslutet att skaffa elrullstol - men fick avslag från Landstinget. Nu väntar en lång process innan Sofia kan få en rullstol samtidigt som hon är rädd att snabbt bli sämre.

Foto:

NYKÖPING2014-07-26 06:33

På gården utanför Tystberga blomstrar idyllen. Men för 20-åriga Sofia Widerstedt har avståndet till stan gjort hemmet till ett fängelse. För två år sedan blev hon diagnostiserad med Ehlders-Danlos syndrom (EDS), en progressiv bindvävssjukdom som påverkar hela kroppen. Sjukdomen gör att Sofias leder lätt hoppar ur led och anstränger hon sig genom att gå långa sträckor får hon ont och blir sängliggande i flera dagar. Hon kan inte åka och handla eller ta sig med bussen till stan eftersom hållplatsen ligger omkring två kilometer bort. Så för drygt en månad sedan tog Sofia beslutet att ansöka om en rullstol.

– Det var ett jobbigt och svårt beslut för det är inget man vill, säger Sofia.

Efterson Sofias armar lätt hoppar ur led ansökte hon om en rullstol med elhjul hos lanstinget. Därefter fick hon hembesök av en sjukgymnast och en arbetsterapeut från hemsjukvården.

– De hade aldrig träffat mig tidigare och ställde inga frågor. De ville bara se om jag kunde gå över 50 meter, och det kan jag ju.

Sedan diagnosen har Sofia blivit sämre väldigt snabbt. Enligt Socialstyrelsen finns det idag inget som kan bota EDS utan behandlingen inriktas på att lindra symtomen och förebygga skador. Enligt Sofias sjukgymnast skulle kunna det kunna göras med en rullstol. Men några dagar efter hembesöket kom avslag via telefon.

– Sofia har gångförmåga upp till 2 kilometer vilket gör att hon inte uppfyller kriterierna. Jag tycker vi är ganska generösa med rullstolar i Sörmland, men vi har vissa ramar att hålla oss till, säger Linnéa Bock som är enhetschef på KommunRehab och hjälpmedelsansvarig i kommunen.

Eftersom kriterierna inte uppfylls måste Sofia skicka in en in en speciell ansökan genom en arbetsterapeut i hemsjukvården med utlåtande från en läkare, arbetsterapeut och hjälpmedelskonsulent. Samtidigt har hon haft svårt att få tag i en läkare som kan lämna ett utlåtande då hon skickats mellan vårdcentralen och sjukhuset.

– Överläkaren på sjukhuset skrev av fallet och nu har jag fått en läkare på vårdcentralen som är på semester. Jag vet inte var jag ska få tag i en läkare som kan hjälpa mig att fylla i, säger Sofia.

Att Sofia kan bli sämre snabbt är något som hjälpmedelscentralen i nuläget inte kan ta hänsyn till i sin bedömning.

– Vi tittar bara på hur det ser ut i dagsläget, speciella förutsättningar tar man hänsyn till i en särskiljd ansökan. Får man avslag där kan man ansöka igen hos politikerna som i vissa fall gör undantag från kriterierna, säger Linnéa Bock.

I väntan på rullstol finns i dagsläget inga likvärdiga hjälpmedel. Linnéa Bock medger att det ibland tar för lång tid att skaffa fram hjälpmedel till de som är i behov.

– Vi jobbar hela tiden för att få fram hjälpmedel så fort som möjligt. Ibland går det snabbt och ibland går det för långsamt. En elrullstol kan ta månader att ta fram, det är inget vi har i lager och det ska ofta göras specialinställningar för personen som ska använda den, säger Linnéa Bock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om