– Egentligen har det här varit klart ett tag, men vi har inte kunnat träffas, göra high five och inviga det på grund av pandemin. Nu vill vi visa upp det här för allmänheten och bjuda in ordentligt, säger Nils Ljunggren, chef för region mitt i Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund.
Det är fullt på parkeringen vid Långsjön, som för några år sedan inte alls var en våtmark, efter att ha dikats ur i mitten av 1900-talet. Nu har naturen återställts och förutom gäddorna så har en del fåglar hittat tillbaka. Bakom en vassrugge hörs ett par söthönors läten.
– Nu vet vi också att det funkar, att det blivit som vi tänkt. Vi vill att folk ska komma hit och ha det här som ett utflyktsmål, fortsätter Ljunggren.
Vid dämmet som reglerar vattennivån i Långsjön visar han upp en av anledningarna till att området kan kallas en gäddfabrik. Bara ett enda håvtag fångar in mängder med larver, bra mat för gäddyngel helt enkelt.
Tidigare var marken vid Långsjön utdikad och det 60 fotbollsplaner stora området var igenväxt. Av den forna våtmarken syntes endast en liten pöl, men de senaste åren har klockan vridits tillbaka och landskapet har förändrats radikalt. Vassen har slagits bort och in- och utloppet har byggts om. Vattnet svämmar över marken och bildar en vacker sjö när det har regnat. Alltihop genom ett projekt där bland andra sponsorer, markägare och Sportfiskeförbundet har samverkat. Ungefär sex miljoner kronor har projektet, som så smått påbörjades redan för elva år sedan, kostat.
Varför ska man ta sig hit?
– Det är en vacker plats som är väldigt bra för fågelskådning och har man tur så kan man se gäddorna leka i det grunda vattnet. Just de här våtmarkerna kallar vi för gäddfabriker, vi vet att de är bra för gäddorna och vi kan visa upp otroligt många gäddyngel i dem, säger Ljunggren.
En av anledningarna till projektet är att gäddorna har blivit färre i Östersjön. Man vet att gäddor är beroende av just översvämmade marker i sötvatten för sin lek och vassen i den 30 hektar stora Långsjön har de senaste åren tryckts undan för att ge plats för gräs. Gräs som i sin tur svämmas över nu på vårkanten.
Gäddorna är inte den enda anledningen varför det finns en vinst med att återställa våtmarker som dikats ur. När våtmarker torrläggs kan torv börja släppa ut koldioxid. Blötläggs sådana områden i stället kan de bli koldioxidfällor.