Länsstyrelsen: Småbåtshamnen i Lappetorp måste rivas

Småbåtshamnen i Lappetorp ska bort. Det har Länsstyrelsen i Sörmland beslutat. "Jag tror inte jag skulle ha flyttat hit om inte småbåtshamnen fanns", säger Hans Palmqvist, en av runt 150 båtägare som berörs.

Det hela är obegripligt. Det säger Göran Parmenstam om  Länsstyrelsens beslut att småbåtshamnen i Lappetorp ska vara borta innan 15 augusti. Båtägaren Hans Palmqvist håller med.

Det hela är obegripligt. Det säger Göran Parmenstam om Länsstyrelsens beslut att småbåtshamnen i Lappetorp ska vara borta innan 15 augusti. Båtägaren Hans Palmqvist håller med.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2020-07-07 19:30

För många som har valt att bosätta sig i "Lappetorp vid havet" är småbåtshamnen i Hornsviken en viktig del av charmen med byn som började växa fram i slutet på 1990-talet. För Hans Palmqvist betyder det livskvalité att ha båten förtöjd ett stenkast från bostaden.

– Jag gillar fritidsfiske och är mycket på sjön. Närheten till hamnen var ett viktigt skäl till att jag valde att flytta hit. Jag kan inte förstå varför Länsstyrelsen agerar på det här sättet, säger han.

Beslutet från Länsstyrelsen i Södermanland – att samtliga bryggor ska bort senast 15 augusti – är det senaste steget i en lång process där myndigheter i flera år har stött och blött frågan om det är nödvändigt med ett miljötillstånd för bryggorna.

undefined
I dag får det plats runt 150 båtar i småbåtshamnen, som Länsstyrelsen kräver ska bort innan 15 augusti.

Länsstyrelsen har sedan 2016 hävdat att ett miljötillstånd behövs. Småbåtshamnens ägare – Jan G Jansson och Göran Parmenstam – har hävdat motsatsen. Ägarna fick rätt i mark- och miljödomstolen. Länsstyrelsen överklagade och vann i mark- och miljööverdomstolen.

Efter avgörandet gav Mark- och miljööverdomstolen ägarna tid att ansöka om tillstånd till och med den 15 juni i år. Tre dagar dessförinnan – den 12 juni – skickade ägarna också in en ansökan. Länsstyrelsen fick en kopia, berättar Göran Parmenstam.

– Några dagar senare fick vi beslutet att alla bryggor ska bort. Det är dumt att använda kraftuttryck men det här är faktiskt inte klokt. Om en myndighet ska få respekt måste den göra bättre än så här, säger han.

Vad blir konsekvensen om ni tvingas ta bort bryggorna?

– Det är trist för alla som har båt här. För de människor som har hus i skärgården och använder småbåtshamnen blir det katastrof.

undefined
Runt 150 båtägare berörs av beslutet. "Jag vet inte om jag skulle ha flyttat hit om inte småbåtshamnen fanns", säger Hans Palmqvist. Göran Parmenstam tycker att Länsstyrelsens beslut är mycket svårt att förstå.

De tjänstemän på Länsstyrelsen som varit mest inblandade i beslutet har inte kunnat nås för en kommentar. Juristen Erik Forsslund var med i slutet av handläggningen och säger att motivet är att "en verksamhetsutövare inte ska kunna kringgå reglerna om tillståndsplikt", något som också står i beslutet.

Vad menar ni?

– Eftersom jag bara blev inkopplad i slutet av handläggningen kan jag inte utveckla det, säger han.

Enligt Länsstyrelsen ska bryggorna ska bort även om beslutet överklagas. Ägarna till hamnen har överklagat och begär att Länsstyrelsens beslut ska förklaras ogiltigt, vilket skulle innebära att bryggorna trots allt inte behöver rivas.

Känslig marin miljö

Enligt Länsstyrelsen har småbåtshamnen växt fram på et plats med känslig och skyddsvärd marin miljö, något som även Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna har påtalat. Bara skyddsvärdena gör att ett tillstånd måste inhämtas, menar Länsstyrelsen och har fått rätt i mark- och miljööverdomstolen.

Småbåtshamnens ägare har efter flera överklaganden ansökt om miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen. Domstolens beslut kan sedan överklagas till mark- och miljööverdomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!