I fredagens tidning berättade SN att fyra av tio lanthandlare befarar att deras butiker är borta om fem år. Kommunbygderådet i Nyköping, som arbetar med landsbygdsutveckling, tror dock att utvecklingen är fullt möjlig att vända. Lanthandlarna måste våga bredda sin verksamhet och bli attraktivare för kunderna är slutsatsen.
– Det finns övertro på köptrohet bland handlarna, men det synsättet är förlegat. Kunderna måste få valuta för pengarna, det går inte att stå bakom en disk och lägga fram varor längre, säger Rolf Hallström, som är medförfattare till förstudien.
I förstudien presenteras en rad möjligheter för handlarna. Plocka ihop matkassar för avhämtning eller hemkörning är en sådan. Kunderna kan beställa maten på arbetet och hämtar den på vägen hem eller får den levererad till förstutrappen. En annan är att inleda samarbeten med lokala livsmedelsproducenter och sälja exklusiva och fina produkter. Enligt Kommunbygderådet bör det finnas en marknad för sådana produkter.
– Lanthandlarna kan även fungera som servicepunkter där mobila distriktssköterskor stannar för att ta emot patienter, säger Rolf Hallström