Uppmaningen: Gå inte in på Labro ängar

Delar av det nära 153 hektar stora naturreservatet Labro ängar vid Bryngelstorp är just nu en riskfylld plats att vistas i. "Man bör inte lyssna på musik i hörlurar", säger kommunekolog Pia Martikainen.

Vid ingången till Labro ängar sitter varningsskylten uppe: "Det behövs ingen kraftig vind för att dessa granar ska falla utan förvarning", står det bland annat om de granbarkborreangripna granarna. Allmänheten uppmanas att inte vistas i området.

Vid ingången till Labro ängar sitter varningsskylten uppe: "Det behövs ingen kraftig vind för att dessa granar ska falla utan förvarning", står det bland annat om de granbarkborreangripna granarna. Allmänheten uppmanas att inte vistas i området.

Foto: Sarah Olsson

Nyköping2023-09-12 12:00

Vid ingången till Labro ängar sitter just nu en varningsskylt: "Risk att vistas i området med många granbarkborredödade granar". Skylten informerar om att kommunen kommer ta ner majoriteten av de angripna granarna under hösten, men fram till dess uppmanas människor att inte vistas i området.

– Det är främst i dungen där skyltarna sitter. Men egentligen gäller samma uppmaning i alla skogar där det finns granbarkborreangrepp, säger Pia Martikainen, kommunekolog.

– Ser man sådana träd där barken trillat av och ser att det har börjat trilla träd – då ska man akta sig för de områdena. Man får givetvis gå där, men man bör inte lyssna på musik i hörlurar, en liten vindpust kan knäcka ett sådant här träd.

undefined
En angripen gran vid ett av motionsspåren i Labro ängar.

Boven i dramat är alltså den lilla insekten granbarkborren. Den har uppmärksammats på senare år då den angriper granar i stor skala och ställer till det för både skogsägare och privatpersoner, eftersom granarna försvagas och till slut dör och faller ner. En angripen gran känns ofta igen på att bark är borta och att det finns gröna barr på marken.

Uppe vid parkeringen till Labro ängar sitter dock ingen varningsskylt. Innan skylten dyker upp måste besökare ta sig igenom motionsslingorna, där det också finns angripna träd. Enligt Pia Martikainen finns det enstaka träd som är angripna även i den delen av skogen, men den största risken är där skyltarna sitter.

– Det finns så många stigar i området att vi inte kan gå på alla och kontrollera. Den mesta information vi får kommer in via allmänheten.

undefined
Fallna träd syns vid ingången till Labro ängar.

Ska den som ser angripna träd höra av sig?

– Ja, om de uppenbart är en risk och till exempel kan trilla över en vältrafikerad stig eller väg. Då får man gärna ta kontakt med oss via felanmälan på kommunens hemsida.

Att angreppen av granbarksborren blivit så pass vanliga beror på den mycket varma och torra sommaren 2018 då insekten både kunde utvecklas och föröka sig fortare än vanligt. Under åren 2018 till 2022 beräknar Sveriges lantbruksuniversitet att cirka 31 miljoner kubikmeter granskog dödats.

Mellan 20 och 30 träd ska tas ner på Labro ängar under september och oktober månad. När arbetet är avklarat kommer varningsskyltarna att tas bort och det går då bra att röra sig i området igen.

Karta: Labro Ängar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!