Larmet inifrån boendet: Kvinna lever i stank och smuts

Kvinnan har duschat tre gånger på nio månader, sover på en smutsig resårbotten i en trasig säng och vägrar ta emot hjälp. Nu larmar personalen från boendet utanför Nyköping.

På Ivo uppger man att anmälan hanteras som ett tips, och att någon tillsyn inte har inletts.

På Ivo uppger man att anmälan hanteras som ett tips, och att någon tillsyn inte har inletts.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nyköping2024-11-04 06:33

Det är i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som personal beskriver förhållandena för en kvinna som bor på ett privat drivet LSS-boende i Nyköpings kommun.

Det som framkommer i anmälan tyder på att kvinnan lever i misär, och att missförhållandena har pågått under lång tid.

"Hon ligger naken på en starkt kontaminerad och illaluktande resårbotten i en gammal trasig omvårdnadssäng" står det bland annat i anmälan. Det uppges också att kvinnan bara duschat tre gånger på nio månader. Den bristande hygienen har enligt skrivelsen till Ivo lett till en "otroligt stark odör" i lägenheten.

Av anmälan framgår att kvinnan, som är autistisk, vägrar ta emot personalens hjälp, något som lett till den miserabla situationen. 

Personalen ska ha fått instruktion av arbetsledare och sjuksköterska att försöka "vänta ut" kvinnan, men trots olika försök att förmå henne att ta emot hjälp har detta enligt anmälan inte lyckats, varken vad gäller hygien eller att få henne att sova på en riktig madrass och sängkläder.

undefined
Kvinnan vägrar ta emot hjälp och har duschat bara tre gånger på nio månader, enligt en anmälan. Bilden är tagen på en annan plats.

En av dem som jobbar på boendet uppger för SN att personalen känner uppgivenhet över att situationen inte förbättras och att missförhållandena tillåts pågå så länge.

– Man nonchalerar de boendes behov, säger personen.

I anmälan skriver personalen att kvinnans vårdform, LSS, inte är lämplig eftersom den "ger ett självbestämmande som hon inte är förmögen att hantera". Den personal som SN talat med frågar sig varför inte tvångsvård har övervägts.

SN har sökt ansvariga på boendet. Arbetsledaren för boendet, som drivs av företaget Friab, säger sig inte kunna svara på några frågor, utan hänvisar i stället till företagets affärsområdeschef Lotta Hansson.

Hon väljer att svara på tidningens frågor via mejl. Enligt Lotta Hansson pågår en utredning på företagets initiativ. Hon uppger också att flera åtgärder redan har satts in. Uppgifterna om dusch och hygien i anmälan är inte helt korrekta, enligt Lotta Hansson. 

"Jag kan med hänsyn till brukarens integritet inte gå in på detaljer. Det stämmer dock inte att den boende inte fått någon hjälp och inte heller när det gäller frekvensen på dusch," skriver hon.

undefined
På Ivo uppger man att anmälan hanteras som ett tips, och att någon tillsyn inte har inletts.

Skrivelsen till Ivo är inskickad som en lex Sarah-anmälan. Men en anmälan enligt lex Sarah kan bara göras av behöriga personer, inte av enskilda medarbetare. På Ivo utreds därför anmälan inte enligt lex Sarah. När SN ställer frågor om vad som hänt efter anmälan, uppger Ivo att den betraktas som ett tips. Någon tillsyn av boendet har ännu inte inletts, enligt Ivo.

Enligt Lotta Hansson har verksamheten ännu inte tagit beslut om huruvida de kommer att göra en lex Sarah-anmälan. Utredning pågår fortfarande, enligt henne. 

"Inom LSS har vi ibland att göra med brukare vars funktionsnedsättningar medför stora svårigheter och komplex problematik. Vi gör verkligen allt vi kan för att möta brukare med sådan problematik. Ibland är det dock svårt att motivera brukare till att ta emot stöd, med det mest basala, som i det aktuella ärendet", skriver Lotta Hansson vidare.

Hon uppger också att det inte varit aktuellt att använda tvång.

"Enligt gällande lagstiftning får vi och vill inte använda tvångsåtgärder," skriver hon.

Det här är lex Sarah

Den som bedriver en verksamhet inom socialtjänsten (SoL) inklusive så kallade SiS-hem och lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) är skyldig att anmäla allvarliga missförhållanden eller risker för det (lex Sarah). En huvudman kan inte anmäla ett allvarligt missförhållande som skett hos annan huvudman.

Det är huvudmannen som anmäler enligt lex Sarah, inte patienter och brukare eller enskild vårdpersonal.

Lex Maria används för vårdgivare som ska anmäla en vårdskada.

Källa: Ivo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!