Läsprojekt gick i mål efter tre år – positiva effekter för både lärare och elever

Nu har projektet "Läslyftet" gått i mål i Nyköping. Läslyftet är ett nationellt projekt som drivs på uppdrag av regeringen och syftar till att utveckla elevers språk-, läs-, och skrivförmåga från förskola till gymnasiet.

Catarina Schmidt, lektor och forskare vid Göteborgs universitet, var inbjuden för att föreläsa om pedagogik med inriktning mot läs- och skrivlärande när konferenssalen på Culturum fylldes av Nyköpings lärare.

Catarina Schmidt, lektor och forskare vid Göteborgs universitet, var inbjuden för att föreläsa om pedagogik med inriktning mot läs- och skrivlärande när konferenssalen på Culturum fylldes av Nyköpings lärare.

Foto:

Nyköping2018-02-06 05:30

Ungefär 400 lärare samlades under tisdagen i konsert- och konferenssalen på Culturum i Nyköping för att avsluta projektet Läslyftet som pågått sedan 2015. Totalt omfattar Läslyftet 36 000 lärare i Sverige och alla Nyköpings grundskollärare har deltagit i projektet, oavsett vilket ämne man undervisar i.

– Alla lärare arbetar språkutvecklande inom sina respektive ämnen. Framgången i det här projektet ligger i att vi har gjort det här tillsammans, säger Ann Löwbeer, Läslyftets projektledare i Nyköping.

Utvärderingar har visat att projektet lett till att lärare arbetar mer medvetet med att läsa och skriva i skolan. Till exempel förbereds eleverna på vilken text de ska läsa redan innan de börjar läsa, och sedan läser man gemensamt och plockar upp frågor som uppstår under tiden och till sist avslutas det med att eleverna på olika sätt visar att de förstår texterna.

Nyckeln till projektet är kollegialt lärande, att lära av varandra. På skolorna har 30 handledare, som själva är lärare, utbildats i språkutvecklande arbetssätt och handledning. Dessa har sedan funnits som stöd och ledare av arbetet på skolorna.

– Handledarna leder de andra lärarna och utvecklingen görs gemensamt, genom diskussioner och ständiga samtal, säger Catarina Schmidt, lektor och forskare i pedagogik, som även utvecklat några av de modulerna som lärarna utgår ifrån.

– Vår roll är att vara stöd i kollegiala samtal och visa på, och fundera kring hur man kan använda forskning och teorier i den praktiska verksamheten, säger Jessica Isaksson som är handledare på Brandkärrsskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!