– Man blir dubbelt bestraffad, dels för handikappet och dels för att man inte kan komma in, säger 76-årige Leif.
Under sommaren fick han besök av barn och barnbarn från Italien och sällskapet skulle ut på stan för att äta. Sedan tre år tillbaka tar sig Leif fram med permobilen, i huvudsak. För vissa ärenden åker han först färdtjänst och använder sedan medhavd rullstol.
Den här dagen tog Leif permobilen, vilket medförde en hel del problem inne i centrala Nyköping. Antigen saknades ramp eller så var det för trånga passager när han skulle ta sig in. Det fanns något enstaka ställe där permobilen kunde passera men efter en dryg timmes letande sökte de sig till hamnen. Där var det något bättre, upplever Leif.
– Men det här har hänt mig vid fler tillfällen. Jag tycker att det är märkligt att det får vara så.
Ann-Christine Johansson är ordförande i Neuroförbundet Östra Sörmland. Hon delar Leifs uppfattning.
– Du kan inte ta dig in överallt, det gäller nästan att veta på förhand vilka restauranger som det går att besöka. Men eftersom det inte kostar någonting att inte anpassa lokalerna så är det inte anpassat, säger hon.
Varför är det så tror du?
– Man kanske tror att det är för dyrt, eller så finns inte kunskapen om vad som behöver göras. Vi önskar att krögarna hör av sig till handikapporganisationerna för att få en bättre bild av vad som behöver göras. Eller helst att kommunen kan ha en översyn så att nya verksamheter var anpassade från början.
I det kommunala funktionshinderrådet finns ett 15-tal föreningar (bland annat Neuroförbundet) som där har möjlighet att ventilera sina åsikter. I rådet ingår även fyra politiker, Sofia Amloh (S) är ordförande.
– Det har framgått att det finns synpunkter på att tillgängligheteten i Nyköping inte är vad den borde vara. Och vi har nyligen upprättat ett forum där intresseorganisationerna ska kunna möta olika verksamheter inom kommunen för att fånga upp synpunkter och skapa en tidigare delaktighet när staden byggs om, säger hon och fortsätter:
– Det är en komplex fråga eftersom behoven ser väldigt olika ut, men ansvaret ligger på fastighetsägaren. Det som är aktuellt just nu från politikens sida är att vi förändrar vår verksamhetsstyrning i kommunen, i samband med budgetprocessen som vi är i nu. Där finns tillgänglighetsfrågor i bred bemärkelse med på dagordningen.