Leivik petades från lista – en del av striden inom M

Regionpolitikern Magnus Leivik (M) har petats från nomineringslistan av Moderaterna i Nyköping. "Det var då allt brakade loss", säger källor till tidningen om den infekterade striden i partiet. Även riksdagsplatser uppges ingå i maktkampen.

Magnus Leivik (M) petades från listan när Moderaterna i Nyköping nominerade sina kandidater till Regionvalet. Efter det började striden inom partiet i Nyköping.

Magnus Leivik (M) petades från listan när Moderaterna i Nyköping nominerade sina kandidater till Regionvalet. Efter det började striden inom partiet i Nyköping.

Foto: Södermanlands Nyheter

Nyköping2020-11-27 19:10

Bakom konflikten döljer sig en kamp om positioner i maktens korridorer. Det uppger källor på båda sidor i striden – som hittills har haft fokus på ledaregenskaperna hos partiets lokala toppnamn Anna af Sillén.

Bakgrunden är den nomineringsprocess till region och riksdag som just nu pågår inom Moderaterna. De senaste valen har Nyköpingsbon Magnus Leivik varit partiets toppnamn till regionlistan. Men när Moderaterna i Nyköping – Magnus Leiviks hemmaförening – fastställde sin lista i slutet av oktober petades han.

– Styrelsen ansåg att han inte hade gjort något bra jobb, säger en person som stödjer Anna af Sillén i den pågående striden.

Efter petningen av Magnus Leivik började det nu pågående upproret mot Anna af Sillén att formeras i Moderaternas kommunfullmäktigegrupp. Till slut hade hälften av ledamöterna skrivit på listan där de uttalar sitt misstroende.

I ett brev som Anna af Sillén skickar till fullmäktigegruppen den 18 november skriver hon: "I dag hade jag ett telefonmöte med Magnus Leivik. Han framförde på uppdrag av, vad han påstod vara en stor del av vår fullmäktigegrupp, krav på att jag måste avgå som gruppledare för Nyköpingsmoderaterna."

En person som stödjer Anna af Sillén säger att det var väntat att Magnus Leivik skulle reagera.

– Men jag blev chockad över att han fick med sig så många. Och att de har gått ut i media på det här sättet.

Magnus Leivik har inte ställt upp på att bli intervjuad utan har svarat på tidningens frågor skriftligen. Han förklarar att han ser petningen som ett straff för att han tidigare har kritiserat Anna af Silléns ledarskap.

Varför var det du som först framförde avgångskraven till Anna af Sillén?

– Jag blev ombedd att vara budbärare av dem som skrivit under avgångskravet. Många är rädda att säga sin mening och vilka konsekvenser det kan ge, svarar Magnus Leivik.

Anklagelserna mot Anna af Sillén tog fart efter det att du petats av M i Nyköping?

– Många drabbade har upplevt sig ensamma, men efter nomineringsbeslutet började de prata med varandra och då stod det klart hur stort problemet är med bland annat kränkande särbehandling. 

Tillsammans med kommunstyrelseledamoten Petter Söderblom (M) är Maria Gillstig (M), andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, de enda som varit öppna med att de kräver Anna af Silléns avgång.

Enligt Maria Gilstig, som också sitter i styrelsen för Moderaterna i Nyköping, petades Magnus Leivik inte på grund av att han ansågs ha gjort ett dåligt jobb. Petningen ingick i en kohandel som syftade till att ge Anna af Sillén en riksdagsplats, menar hon.

Genom petningen skulle Moderaterna i Eskilstuna få sitt namn överst på vallistan. I utbyte skulle M i Eskilstuna nominera Anna af Sillén till riksdagslistan, berättar Maria Gilstig.

– Regionlistan är oväsentlig. Det här handlar om riksdagslistan, säger hon.

Anna af Sillén har inte velat kommentera tidningens uppgifter men i det mejl hon skickade till fullmäktigegruppen den 18 november skriver hon att det finns en missuppfattning om henne och riksdagslistan:

– På sikt vill jag väldigt gärna till riksdagen. Men under nomineringsprocessen har jag landat i att min plats tveklöst och främst nu är i Nyköping, skriver hon.

Detta har hänt

Av de 24 personer som står överst på Moderaternas fullmäktigelista i Nyköping har tolv krävt Anna af Silléns avgång. Avgångskraven riktar sig även mot ordföranden i styrelsen för Moderaterna i Nyköping: Tommy Jonsson och mot föreningens vice ordförande: Klara Olander.

Efter det att avgångskraven blev kända har en arbetsgrupp tillsatts som ska försöka lösa konflikten. Gruppen, som leds av riksdagens förra talman Per Westerberg (M), ska redovisa vad man kommit fram till 5 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!