Viltexpert från Nyköping hördes om lejondramat i Berlin

Ett förrymt lejon sprider skräck i utkanten av Berlin. Under torsdagseftermiddagen uttalade sig den lokala viltexperten Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Öster Malma, i P1 om dramat. "Det kan ha rymt från en privatperson."

"Om det är ett lejon kommer det troligen från en privatperson", säger Daniel Ligné om situationen i utkanten av Berlin.

"Om det är ett lejon kommer det troligen från en privatperson", säger Daniel Ligné om situationen i utkanten av Berlin.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2023-07-20 16:19

– Om det nu är ett lejon, säger Daniel Ligné när tidningen når honom någon timme innan han ska vara med i P1:s Studio ett.

Han fortsätter:

– När allmänheten ser ovanliga djur brukar de inte identifiera dem särskilt pricksäkert. Vid 99 av 100 tillfällen har folk fel. Men det är förstås värt att undersöka. Rätt vad det är inträffar det hundrade tillfället, säger Daniel Ligné från Nyköping.

Det var natten till torsdagen som tyska polis blev varse om ett stort kattdjur i de södra delarna av Berlin. Enligt vittnesmål ska det befarade lejonet ha jagat ett vildsvin. Myndigheterna uppmanar under torsdagen invånarna i området att stanna hemma medan jakten på djuret pågår.

undefined
Tysk polis samordnar sökandet efter det vilda djur, enligt myndigheterna sannolikt en lejonhona, som skrämmer invånarna i utkanten av Berlin.

I Sverige är det Jägareförbundet som ansvarar för att ta hand om invasiva djurarter som påträffas naturen och i stadsmiljön. På förbundet finns en grupp specialiserad på invasiva arter, som är beredda att rycka in dygnet runt, berättar Daniel Ligné.

I Sverige hittas med jämna mellanrum mårdhundar, som ursprungligen kommer från Korea, och under torsdagen fick de skjuta en förrymd struts i Östergötland.

– I Sverige har vi kanske världens bästa beredskap när det kommer till att hantera invasiva arter. I andra länder är det ofta polisen eller ett naturvårdsverk som sätts in, här är det vi på Jägareförbundet som rycker ut och tar bort dessa arter.

Måste man skjuta djuren? Räcker det inte med att söva dem?

– Många har en övertro på det här med att söva djur. Det är svårt att göra, eftersom man måste komma inom 10–20 meters håll för att skjuta en bedövningspil. Jag skulle i alla fall inte vilja vara 10–20 meter ifrån ett lejon. Stora djur blir stressade i stadsmiljö. Det är inte så att de somnar omedelbart heller, det dröjer några minuter.

undefined
Ett lejon i fångenskap på Oslo Aalborg Zoo.

Vid 16-tiden på torsdagen agerade Daniel Ligné expertkommentator i Studio ett i P1, om lejonet på rymmen. Programmet går att höra i efterhand.

Han har, trots sina erfarenheter som jaktvårdskonsulent, aldrig behövt hantera lejon. Men risken att det sker i framtiden ökar.

– Lejonet i Berlin kan ha rymt från en privatperson. Vi ser ett ökande problem med folk som köper olagliga, vilda djur för att ha hemma. De kan vara gulliga första året, men sen blir de könsmogna och vill ut och para sig – inte sitta inne i ett hus. Vilda djur rymmer hela tiden. Det blir allt vanligare och mörkertalet är stort, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!