– Det är en otroligt viktig fråga eftersom många säkert har mått bra av distansstudierna och andra väldigt dåligt och tappat mycket i kunskap, säger Sofia Hallgren Remnert (L), gruppledare i Nyköping.
Hon tycker att det viktigt att många sidor belyses och att det nu görs en kartläggning.
Många är redan överens om att distansstudierna har fungerat bra för vissa men dåligt för många. Varför behöver det utredas då?
– Vi tar det lite för en allmän sanning men det är viktigt att vi har belägg för vad vi säger, säger Sofia Hallgren Remnert.
Hon tror dessutom att en kartläggning kan vara användbar framöver för att eventuellt utveckla skolan i andra riktningar.
– Ska vi fortsätta att till viss del ha distansundervisning för vissa elever? Det kan finnas viktiga saker att ta med sig men då ska det också finnas belägg för det, inte bara en uppfattning eller känsla, säger hon.
Om de nu kommer fram till att en stor grupp har farit illa, hur ska det hanteras?
– Vi kanske behöver sätta in mer stöd i elevhälsan, för det är nog en effekt som kommer märkas tydlig när eleverna går tillbaka, säger hon
Hon ser att det eventuellt kan komma att behövas göras en översyn av urvalet till högskola, efter att kartläggningen är klar.
– För elever som har ett dåligt skolresultat på grund av pandemin. Om de pluggar upp sina studier så hamnar de i en annan urvalsgrupp. Sådana saker kan ge stora problem för dem kanske resten av deras liv, säger hon.