Likvärdigheten minskar – ingen överraskning menar kommunstyrelsens ordförande

När PISA-undersökningarna började år 2000 hade Sverige en av världens mest likvärdiga skolor. Men så är det inte längre. Kommunalråd Urban Granström (S) är inte förvånad.

Nyköping2016-12-06 20:45

Pisa mäter inte bara kunskap utan undersöker också på vilket sätt elevernas hemförhållanden påverkar elevernas prestation. I Pisa-rapporten visar det sig att den svenska skolan blir allt sämre på att kompensera för elevers sociala bakgrund. Skillnaden mellan hög- och lågpresterande elever ökar dessutom.

– Det är ingen överraskning. Det kan man nog se i alla kommuner nu. Det finns saker att göra lokalt och "Nyköpingsmodellen" är ett försök att se till att alla barn på högstadiet har en likvärdig skolgång. Nu måste vi även se vad vi kan göra i de lägre årskurserna, säger Granström.

Vill ni införa "Nyköpingsmodellen" även på lågstadiet?

– Det är svårare med de yngre barnen för där är närhetsprincipen viktigare. Men vi måste fundera på vilka åtgärder som gör att vi går åt det hållet.

Granström tycker samtidigt att Pisa-mätningen får lite för stort fokus.

– Det är bra om diskussionen om skolan kan handla om att vi i grunden har en bra skola och hur vi kan utveckla den. Inte fokuserar så mycket på just Pisa-mätningen. Den positiva trenden är givetvis glädjande men mätningar går upp och ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om