På grund av felaktigt underlag från Nyköpings kommun publicerades artikeln i tron om att Annagårdens förskola var den mest populära förskolan i Nyköping. Så är alltså inte fallet, den mest populära förskolan i kommunen är Strandsborgs förskola i Harg. Listan med antalet sökande till de olika förskolorna, i faktarutan, är uppdaterad.
På torsdagen är det förskolans dag, en dag som går ut på att uppmärksamma förskolans arbete och som firas på olika sätt runt om i landet.
Till hösten är det dags för många barn att ta sina första stapplande steg mot förskolans värld, och det är upp till vårdnadshavaren att ansöka om en plats. En förskola som är populär i år är Annagårdens förskola, som fått totalt 17 förstahandsansökningar.
– Det handlar mycket om kompetens och glädje till jobbet. Att man tycker att det är kul att jobba. Det speglar av sig på barn och alla runt omkring, säger Eleonor Dahlberg, biträdande rektor för Annagårdens förskola.
Förskolan är kommunal, ligger centralt i Nyköping och består av fem olika avdelningar. På den stora bakgården cyklar några barn på röda trehjulingar, andra klättrar i träd eller springer i gräset.
– De är glada nu när de bara kan ta på sig skorna och gå ut, det har varit en lång vinter med vantar och overaller. Det roligaste med att jobba här är mötet med barnen och den goda stämningen, säger pedagogen Katarina Hahn.
Hon har jobbat här i tre år och kommer in en snabb sväng från bakgårdens soliga aktiviteter.
För stunden har de 97 platser. Dagarna fylls med aktiviteter utifrån förskolans vision om ett lekande lärande, något som är vanligt förekommande bland förskolor. Det handlar om att utgå från barnet och vad som intresserar för stunden. Det kan variera mellan skapande aktiviteter och utflykter. På eftermiddagarna ges möjlighet till vila.
Arbetssätt och rutiner ska vara samma för alla kommunala förskolor. Eleonor Dahlberg har svårt att sätta fingret på varför just Annagårdens förskola är så populär. En anledning kan vara att föräldrar tipsar varandra när de möts över andra aktiviteter, en annan att pedagogerna jobbar mycket med kommunikation i alla möten, något som genomsyrar all undervisning.
– Är vi goda förebilder exempelvis vid måltiderna, äter samma mat och benämner med begrepp vad barnen har framför sig, inspirerar det, säger hon.
– Jag tror att det beror på att vi har en tät föräldrakontakt och pedagoger som brinner för sitt yrke, säger Carina Nilsson, biträdande rektor för Sandsborg.