Starkt ljusfenomen på himlen – astronom förklarar

Den starka ljuspunkten som under fredagsmorgonen fick många att vända blicken mot himlen har en helt naturlig förklaring. Astronomen Johan Warell berättar vad det var.

Under fredagsmorgonen syntes det ett ljusstarkt fenomen på himlen. Nu kan tidningen svara på vad det var för något.

Under fredagsmorgonen syntes det ett ljusstarkt fenomen på himlen. Nu kan tidningen svara på vad det var för något.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2023-11-25 04:43

– Det var Venus som också kallas för morgonstjärnan eller aftonstjärnan beroende på när man ser den, säger astronomen Johan Warell.

Att den syns så bra nu beror på att den är nära jorden – för några månader sedan, när Venus passerade mellan solen och jorden, var den så nära jorden den kan komma. Cirka 45 miljoner kilometer.

– Den fortsätter vara rätt nära oss ett tag till och jag tror att många kommer upptäcka den på morgonhimlen nu den närmsta veckan. Men det måste vara gynnsamma förhållanden med bra väder och bra sikt, säger han. 

undefined
Astronomen Johan Warell berättar att Venus just nu befinner sig nära jorden och det kraftiga molntäcket runt planeten reflekterar mycket ljus.

Johan Warell bor i Skurup och är presskontakt för Europeiska sydobservatoriet, Eso. Det är ett samarbete mellan många europeiska stater, med kontor i München och tre observatorier i Atacamaöknen i Chile.

– Det går att berätta mycket om Venus. Den är rik på historia, säger han.

I slutet på 1800-talet var många helt säkra på att det fanns liv på Venus. 

– Det spekulerades mycket om det fanns liv på Venus. Man trodde dessutom att marsianer från Mars skulle landa på jorden, säger han.

undefined
Venus är ungefär lika stor som jorden. 12 104 kilometer i diameter jämfört med jordens 12 742 kilometer. Alltså bara en skillnad på 638 kilometer.

Klimatet trodde man var tropiskt, ungefär som det var under dinosauriernas tid på jorden för 100 miljoner år sedan. 

– Men det visade sig vara extremt varmt, 450 grader på ytan, säger Johan Warell och fortsätter:

– Det är en skenande växthuseffekt på Venus, det är så tung och tjock atmosfär så trycket blir 90 gånger högre än på jorden.

Det går inte att se ytan på grund av det kraftiga molntäcket och det är också av den anledningen som Venus lyser så kraftigt. Det tjocka molntäcket reflekterar väldigt mycket av solljuset. 

– Cirka 70 procent av ljuset reflekteras, säger han.

undefined
Under fredagsmorgonen syntes det ett ljusstarkt fenomen på himlen. Nu kan tidningen svara på vad det var för något.

Molntäcket i atmosfären har svavelsyra som håller sig kvar som droppar i molnen, men på ytan är det snustorrt. Det finns inget vatten på Venus. Det är några av anledningarna till att människor inte kan sätta sin fot på planeten, som även har aktiva vulkaner.

– På 70-talet landade Sovjetunionen med några mjuklandare på ytan, en typ av rymdfarkost med fallskärm som landar väldigt mjukt. På grund av klimatet överlevde de farkosterna max en timma. Men man lyckades i alla fall få fram lite data och en del bilder på hur det såg ut, säger han. 

Venus är också en av två planeter som roterar åt fel håll, man kan säga att den snurrar baklänges. Den andra är Uranus.

– Man kan säga att solen går upp tvärtom mot vad den gör på jorden, upp i väster och ner i öster, avslutar Johan Warell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!