Lokal IT-bransch på stark frammarsch – flera nya jobb

Samarbetet mellan lokala konkurrenter har varit framgångsrikt. Och digitaliseringsvågen kommer inte att ebba ut efter pandemin – snarare tvärtom tror Nyköpings IT-kluster.

Anders Strömsten, ordförande i Nyköpings IT-kluster, tror på en fortsatt stark tillväxt för branschen.

Anders Strömsten, ordförande i Nyköpings IT-kluster, tror på en fortsatt stark tillväxt för branschen.

Foto: Nordlo

Nyköping2021-05-03 06:30

– Det är ett otroligt sug på våra tjänster och kompetenser just nu, säger Anders Strömsten, vd på Nordlo och ordförande för Nyköpings IT-kluster.

Planerna började smidas 2017 och ett år senare grundades den ekonomiska föreningen som nu består av 13 Nyköpingsföretag verksamma inom IT.

– Vi var ett antal branschkollegor som stod inför samma utmaningar. Vi såg att det började blir en kompetensbrist som skulle accelerera och eventuellt bli jobbig för oss, säger Anders Strömsten.

Han fortsätter:

– Företagen i klustret är rätt olika och konkurrerar med varandra i mångt och mycket. Men det finns kunder och case där vi har kunnat samarbeta, och ibland har vi blivit kunder och leverantörer åt varandra.

Förutom samarbetet inom klustret har företagen samtidigt stärkt banden med både kommunen och regionen. En grundbult i verksamheten handlar om att främja kompetens och sätta Nyköping på kartan som IT-stad. Ett konkret exempel på det är den nya YH-utbildning för systemutvecklare som drar igång på Campus till hösten.

– Vi i klustret har stått för innehållsutformningen av utbildningen och Campus för resten av upplägget. Utbildningen är tvåårig med start vid tre tillfällen så sammanlagt kommer ett 60-tal personer att utbildas, sedan har de alla möjligheter att få jobb lokalt här i Nyköping. För det är inte bara vi inom IT-branschen som har behovet av deras kompetens. Alla större företag står inför en digitaliseringsvåg och man behöver de här resurserna lokalt, säger Anders Strömsten.

undefined
Consid expanderar i Nyköping och har precis flyttat till nya lokaler i riksbankshuset.

Pandemin har medfört en dramatisk förändring - och nya kundbehov - när det gäller digitala lösningar inom stora delar av arbetslivet. En förändring som kommer att bli bestående, tror Anders Strömsten. 

– Utvecklingen inom vår marknad som kanske skulle tagit 3-5 år har gjorts på 2-3 månader istället. Och jag är helt övertygad om att vi kommer att se väldigt mycket distansarbete även efter pandemin.

Behovet av arbetskraft finns redan nu. Flertalet annonser ligger ute på klusterföretagens gemensamma webbplats. Ett exempel är IT- och kommunikationsföretaget Consid. De öppnade kontor i Nyköping 2019, i fjol anställdes åtta nya personer och nu står man inför en ny expansion. De behöver rekrytera ett tiotal medarbetare.

– Så kommer nog behovet att se ut löpande framöver, inom alla bolag i klustret, säger Anders Strömsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!