Lorres pizzor gör succé – direkt från hemmaköket

Det är förmodligen Nyköpings enda pizzeria som drivs helt från hemmet. Lorant och Malin Gotenmalm säljer ungefär 100 pizzor åt gången.

Lorres Pizza är Nyköpings enda pizzeria som drivs ur hemmet. På bild syns Lorant "Lorre" Gotenmalm och Malin Gotenmalm.

Lorres Pizza är Nyköpings enda pizzeria som drivs ur hemmet. På bild syns Lorant "Lorre" Gotenmalm och Malin Gotenmalm.

Foto: LORANT GOTENMALM

Nyköping2021-04-16 06:50

– Sommaren 2019 började jag göra pizza på grillen. Det var först då intresset vaknade till liv. Jag har bakat väldigt mycket pizza hemma, så fick vi hem vänner och då tänkte jag bjuda på pizza. Då kom idén.

Utrustningen behövdes bytas ut för att Lorants kunskaper skulle utvecklas. Kontakt etablerades med en man från Östersund som importerar pizzaugnar från Italien.

– Sedan hämtade jag upp den i Stockholm och började göra pizza nepolitana ur hemmet. Den napolitanska varianten är mer lättsmält, eftersom glutentrådarna i degen är mer mogna. Pizzan blir inte lika "tung" som de andra svenska pizzorna, berättar Lorant "Lorre" Gotenmalm.

Eftersom paret båda jobbar heltid kan de inte hålla öppet dygnet runt. Istället läggs menyer ut en gång i månaden, sedan råder det helt enkelt först till kvarn.

– På ett dygn brukar det gå åt ungefär 100 pizzor. Från början gjorde vi bara pizzor åt vänner, men nu har det spridit sig ordentligt. Vi skapade ett instagramkonto och det blev plötsligt allt fler som började följa oss. En gång sålde vi slut på två timmar, det är nog rekordet, säger Malin Gotenmalm.

Det krävdes en hel del förarbete innan paret kunde börja sälja maten. Lorant tog kontakt med Nyköpings kommun för att undersöka hur han skulle gå tillväga. Tillstånd ansöktes i oktober 2020 och beviljades i januari i år.

– Det var en fråga som dök upp väldigt tidigt. Får man sälja pizza hemma? Jag måste tacka livsmedelsenheten på kommunen, som varit väldigt behjälpliga. Enheten kan nog mitt nummer utantill vid det här laget, säger Lorant och skrattar.

Systemet är utformat efter ett schema, beställningar görs enligt vilken tid man ska hämta pizzan. Den gräddas och lämnas personligen till kundens bil.

– Givetvis hoppas vi på att kunna utöka till en Food truck, så att vi kan åka runt och sälja. I sommar kommer vi stå i Nävekvarn några gånger för att sälja pizzor, säger Malin Gotenmalm.

Från vad som började med en pizza på en grill har paret nu ett eget företag och fått sitt egna kök besiktigat av livsmedelsenheten.

– Det var inte bara att tuta och köra, man behövde läsa på mycket innan. Man har utvecklats som person väldigt mycket. Från att köpa en pizzaugn till att driva ett företag. Det var ett stort steg. Samtidigt visar detta att det inte är omöjligt för den som vill, säger Lorant Gotenmalm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!