Lusbajset regnar ner

På Östra storgatan i Nyköping kan man se stora ringar av svart kladd under lindarna. Det är bajs från bladlöss som gör att skorna fastnar på trottoaren.

Nyköping2014-07-16 20:12

– Vi känner till problemet sedan länge. Lindar är inte önskvärt att ha längs gator och parkeringar just på grund av bladlössen, säger Albert Ellestad som är landskapsingenjör på Nyköpingskommun.

Bladlössens exkrement brukar kallas för honungsdagg då det i själva verket är socker. Lusbajset svartnar där det landar när svamp börjar växa. Vanligtvis regnar honungsdaggen bort, men i den torka som har varit blir problemen bara värre.

– Man kan nästan se hur det regnar ned lusbajs om det är mycket, berättar Ellestad.

Bilar som står länge under lindar och andra träd där bladlössen trivs, ska man skölja av så fort som möjligt för att honungsdaggen inte ska förstöra lacken.

Många av lindarna har redan tagits bort från Östra storgatan allt eftersom gatuarbetet fortskridit, men många finns fortfarande kvar och kommer göra det under resten av sommaren. Mellan Skjutsaregatan och Stockholmsvägen står det fem lindar som inte kommer att tas bort.

– Vi kommer att ta bort lindarna efter semestern. Men fem lindar ska stå kvar så där får man dras med kladdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om