M-förslag: Låt krogen servera mat och alkohol i hemmen

Restaurangerna bör få större möjlighet att servera öl, vin och mat hemma hos människor och på arbetsplatser. Förslaget kommer från oppositionsråd Anna af Sillén (M), som vill att Nyköping inför "mikrocatering".

Nyköpingskrögaren Sasse Sepehrazar välkomnar moderaternas förslag. "Om människor vill gå på restaurang men inte känner sig riktigt säkra, låt oss komma till dem", säger han.

Nyköpingskrögaren Sasse Sepehrazar välkomnar moderaternas förslag. "Om människor vill gå på restaurang men inte känner sig riktigt säkra, låt oss komma till dem", säger han.

Foto: Maja Edsö

Nyköping2020-11-15 19:02

– Med tanke på coronapandemin behöver branschen allt stöd den kan få. Vi tycker att den här idén är värd att pröva, säger Anna af Sillén.

Förslaget går ut på att kommunen ska göra det lättare för restauranger att snabbt få cateringtillstånd, något som krävs för att få sälja mat och dryck till slutna sällskap. I stället för att människor går till restaurangen kommer restaurangen till sina kunder, förklarar hon.

– Det kan handla om att leverera mat och dryck till en privatbostad, men kanske är det mer aktuellt med arbetsplatser. I stället för att sex sju arbetskamrater går till restaurangen kan de ha en sammankomst i lunchrummet.

Idén kommer ursprungligen från Växjö. När den lanserades i våras fick den rätt stor uppmärksamhet. Flera krögare tyckte att tanken var god men upplägget fick också kritik av nykterhetsrörelsen, som menade att det bara är systembolaget som har rätt att leverera alkohol till hemmen.

En alkoholhandläggare på Växjö kommun – som vill vara anonym – säger till tidningen att det finns många missuppfattningar om upplägget.

– Det handlar inte om att restaurangerna kan leverera alkohol hem till människor och lämna varorna vid dörren. Restaurangens personal måste vara på plats och ha uppsikt så länge alkoholen inte är uppdrucken.

Gäller det även i människors hem?

– Ja, det är ingen undantag. Alkohollagen är väldigt tydlig på den punkten: det måste finnas personal på plats.

Det låter som att det kan bli en dyr middag om ett par beställer mat och alkoholhaltiga drycker hem till de levande ljusen vid köksbordet?

– Det blir nog ganska dyrt ja.

Nyköpingskrögaren Sasse Sepehrazar – som driver restaurang Ät och Nyköping Brewing – välkomnar moderaternas förslag.

– Det låter bra. Om människor vill gå på restaurang men inte känner sig riktigt säkra, låt oss komma till dem och ta med oss restaurangupplevelsen. 

Han tror inte förslaget genererar några stora inkomster men i dessa tider är alla positiva förslag välkomna. Många restauranger har det tufft och sannolikt blir det tuffare när det den 20 november blir förbud mot alkoholserveringen efter 22.00 på kvällarna.

– Jag har förståelse för att man måste minska smittspridningen men sanningen är krogarna inte är några smitthärdar. Vi har kontroll. Problemet är privata fester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!