Eleverna tycker till – M störst och SD minst

I skolvalet som arrangerats på Nyköpings Enskilda gymnasium blev Moderaterna störst med drygt 30 procent av rösterna och Sverigedemokraterna minst med 2,5 procent.

Zakarias Sandberg var en av de elever som planerade och arrangerade skolvalet på Nyköpings Enskilda gymnasium.

Zakarias Sandberg var en av de elever som planerade och arrangerade skolvalet på Nyköpings Enskilda gymnasium.

Foto: Privat och Linnéa Lind

Nyköping2022-05-18 06:33

– Först planerade vi en debatt på skolan och inför den tog vi in önskemål på ämnen från andra elever. De ämnena som var populärast var klimat, jämställdhet och integration. Vi valde också säkerhetspolitik med tanke på situationen i Ukraina. Det är ett väldigt relevant ämne, säger Zakarias Sandberg, 19 år, på Nyköpings Enskilda gymnasium.

Zakarias Sandberg var en av de elever som planerade och arrangerade skolvalet. Han berättar att det var representanter från partierna (de flesta kom från ungdomsförbunden) som debatterade på skolan före skolvalet ägde rum.

– Största utmaningen var hur vi skulle skapa ett intresse för skolvalet, men det kunde vi med hjälp av debatten och lärare på skolan.

Alla elever på Nyköpings Enskilda gymnasium fick möjlighet att rösta i skolvalet. Valdeltagandet landade på 76,6 procent.

– Jag är nöjd över att det var så pass många som röstade, det tyder på att många är engagerade och bryr sig om politik. Dock hade jag absolut önskat mig ett högre valdeltagande som mer matchar hur det ser ut på riksnivå, säger Zakarias Sandberg.

Det största partiet bland eleverna blev Moderaterna som fick 31,5 procent. Minst andel av rösterna fick Sverigedemokraterna på 2,5 procent.

– Jag tror att debatten vi hade påverkade mycket. Vi hade lite olika nivåer på hur duktiga olika talare var, det påverkade säkert valresultatet. Sedan är det inte omöjligt att det finns många på vår skola som är moderater eller har föräldrar som är det.

Att ha ett val på skolan tycker Zakarias Sandberg är viktigt. Det gör det enklare att rösta sedan i riksdagsvalet i höst, menar han.

– Det är många som ska rösta för första gången, då känns det bra att vi kan ge lite mer insyn i hur det funkar i politiken.

Zakarias Sandberg är en av eleverna som ska rösta för första gången i höst. Det känns bra, säger han. En fråga som är viktig för honom är skolan.

– Det är viktigt att man har en skola där man hjälper unga som har svårigheter i skolan och att man hjälper alla att nå sin fulla potential.

Det finns ett stort intresse för politiska frågor bland eleverna på Nyköpings Enskilda gymnasium, menar Patrik Vesterlund, biträdande rektor.

– Det har varit väldigt uppskattat med debatten och skolvalet, säger han.

Att få med sig eleverna som tar studenten och ska rösta i riksdagsvalet i höst är anledningen till att skolan arrangerat valet nu före sommaren, menar läraren Kristin Barfknecht-Ohlsson.

– Skulle jag göra en politisk analys skulle jag säga att eleverna är socialliberala i sina sätt och håller på att landa i de olika politiska partierna som har sin hemvist där. Visst kan man fundera på varför de inte röstar som det ser ut på riksnivå, men de är ju i sin generation och tar sina beslut.

Kristin Barfknecht-Ohlsson berättar att skolan försökt efterlikna riksdagsvalprocessen.

– Vi har haft valskärmar, valurnor samt valpersonal och gjort allting för att det ska bli så riktigt som möjligt. Det är viktigt att man har skolval och tar sig den tiden för att fostra eleverna i ett demokratiskt ansvar.

Hon tillägger:

– Det har ingen politisk betydelse vad man röstar på i ett skolval, men det har en demokratisk betydelse att man övar på hur det ska gå till. Även om det är på låtsas måste man tvinga sig själv att ta ställning och då börjar processen att tänka, det är också en del av det demokratiska ansvaret.

Så röstade eleverna

M 124 st (31,5 %)

S 53 st (13,4 %)

L 51 st (12,9 %)

C 50 st (12,7 %)

KD 43 st (10,9 %)

V 20 st (5 %)

MP 11 st (2,7 %)

SD 10 st (2,5 %)

Blankt 16 st (4 %)

Övriga (Feministiskt Initiativ och Piratpartiet) 5 st (1,25 %)

Ogiltiga 12 st (3 %)

Valdeltagandet låg på 76,6 %.

Källa: Nyköpings Enskilda gymnasium

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!