M: Vård för pengarna sviker sina väljare

Vård för pengarnas Jonas Lindeberg säger att avvecklingen av landstingsbolag blir en "rejäl" besparing. Men det kan snarare bli högre kostnader, menar Joachim Landström, universitetslektor i företagsekonomi. Lindeberg uppger även att förslaget om nya politikerarvoden är en besparing. – Vårt förslag innebär större besparingar, säger Magnus Leivik (M).

Magnus Leivik (M) har tagit fram ett förslag om ersättningar för landstingspolitiken som sparar mer än det som Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet tagit fram.

Magnus Leivik (M) har tagit fram ett förslag om ersättningar för landstingspolitiken som sparar mer än det som Socialdemokraterna, Vård för pengarna och Centerpartiet tagit fram.

Foto:

Nyköping2018-11-02 06:00

I Vård för pengarnas valmanifest står att partiet ska halvera partistödet. Det förslag som Vård för pengarna, Socialdemokraterna och Centerpartiet tagit fram för nytt partistöd innebär en höjning med drygt en miljon kronor.

I förslaget för ersättningar och arvoden, som S, VFP och C står bakom, betyder att landstingets bolag (Vita huset, Landstingsservice och D-data) avvecklas. Det blir en "rejäl" besparing, menar Jonas Lindeberg, eftersom politiker avlönas i respektive styrelser.

Men att avveckla bolag betyder inte per automatik besparingar, menar Joachim Landström, vid Uppsala universitet. Det är avtal som måste skrivas om (hyresavtal, leverantörer med mera).

Dessutom brukar man prata om indirekta kostnader, för anställda slutar när organisationen blir ny, vilket innebär att produktionskapaciteten faller och kvaliteten blir sämre, förklarar Joachim Landström.

Ewa Callhammar (L), Marie-Louise Forslund-Mustaniemi (KD) och Magnus Leivik vill ha kvar bolagen.

– Vi har sparat pengar med bolaget Landstingsservice, säger Ewa Callhammar.

Deras förslag medför större besparingar, hävdar de. Förslaget innebär även att partistödet ska minskas med nästan två miljoner kronor. Och politikerna (regionråden) ska vara färre och politiker ha lägre löner.

– Vårt förslag innebär lägre kostnader för politiken, säger Magnus Leivik.

Han ifrågasätter också hur nya landstingsråd ska utses utan att vara ansvarig i någon nämnd eller utskott. Experter på kommunallagen har tidigare förklarat att det måste finnas ett förtroendeuppdrag i botten för politiker. Är "regionråd med särskilt samordningsansvar", som S, VFP och C föreslår, ett politiskt uppdrag?

Magnus Leivik vill också framhålla att Vård för pengarna, som framhäver att pengarna ska gå till vårdgolvet, omedelbart sviker sina väljare.

– Vård för pengarna skor sig och ökar sina egna politiska kostnader, säger han.

Jonas Lindeberg säger att "man inte sålt" sig och tycks ta lätt på Leiviks kritik.

– Moderaterna hade hoppats styra, när de inte fick det så har de så klart synpunkter, säger han.

13-14 november ska fullmäktige besluta om nya politiska ersättningar.

Mer arbete för ekonomienheten

Landstingets ekonomienhet räknar med att få i uppdrag att avveckla landstingsbolagen. Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky uppger att man inte i nuläget ser några externa kostnader med att avveckla bolagen, men att det kommer innebära en del arbete för omorganisationen.

Han förklarar också att man under nästa år räknar med lägre kostnader genom minskad administration och minskade kostnader för bolagsstyrelser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!