Magnolian i full blom vid Nyköpingsån

De vackra magnolierna vid Storhusfallet har slagit ut. Dit brukar Nyköpingsbon Vanja Ackelman gå flera gånger under våren för att njuta.

Magnoliabladen i Nyköping har klarat sig bra hittils. Växten är frostkänslig och kan lätt få bruna kanter av kylan.

Magnoliabladen i Nyköping har klarat sig bra hittils. Växten är frostkänslig och kan lätt få bruna kanter av kylan.

Foto: Fredrik Ericsson

Nyköping2020-05-05 06:06

Nära de vackra träden vid Storhusfallet i Nyköping sitter Vanja Ackelman på en parkbänk och värmer sig i solen. Hon brukar gå till platsen varje vår för att se hur träden utvecklar sig.

– Förra veckan var det mest små knoppar, säger hon. Jag kommer gå fler gånger för att titta.

Magnolian är en frostkänslig växt och får lätt bruna kanter om temperaturen faller för mycket under natten. De allra flesta bladen på magnoliorna vid Storhusfallet har dock hittills klarat sig bra. Den pampiga växten har några ovanliga drag.    

– Det är vanligt att skalbaggar pollinerar dem, säger Jesper Kårehed, trädgårdsintendent vid Uppsala linneanska trädgårdar. 

Det är inte magnolian ensam om som växt men det är i alla fall ovanligare än de mer klassiska pollinatörerna vinden, bin och humlor. Visa arter av magnoliasläktet har dessutom ett lite udda knep för att locka till sig skalbaggar.

– En del tidiga blommor alstrar värme så att doften sprids bättre, säger Jesper Kårehed.

Den strategin kan vara effektiv på våren, då det kan vara glest med pollinatörer. På så sätt ökar konkurrenskraften hos växten. 

Magnoliasläktet är en gammal växtgrupp och sannolikt är det en av anledningarna till att det är så vanligt att skalbaggar pollinerar dem. Växtgruppen är så pass gammal att den fanns innan bin och humlor utvecklades.

– Men bara för att växtgruppen är gammal betyder det inte att dagens arter av magnolia är så gamla. Det är lätt att tänka fel där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!