Strandade ukrainare har fått tillfälligt hem

Pappa Maksym och hans dotter Dasha från Ukraina blev fast på Skavsta. Nu har de fått ett tillfälligt boende – hos Eugene och Mirela i Skebokvarn.

Eugene Temnikov och Mirela Dobre har tagit emot Maksym och Dasha Prokopalo.

Eugene Temnikov och Mirela Dobre har tagit emot Maksym och Dasha Prokopalo.

Foto: Eugene Temnikov

Nyköping2022-03-03 20:23

Förra veckan berättade SN om Dasha och Maksym Prokopalo från Ukraina som blev fast på Skavsta flygplats. Wizz Air stängde sin linje mellan Skavsta och Kiev samma dag som och de två ukrainarna skulle ta sig hem. De blev kvar i Nyköping. I Ukraina väntar mamman.
I väntan på ett samtal från den ukrainska ambassaden fick de tillgång till ett temporärt boende via Skavstas servicecenter. Under veckan har de bott på härberget i Nyköping som är till för människor i hemlöshet. Nu har de hittat ett nytt boende – i Skebokvarn.

– Det var en familj som kontaktade min pappa på Facebook efter artikeln ni skrev om oss. De kunde erbjuda oss gratis boende tillsvidare. Vi kom hit igår och valde att ta en lång sovmorgon idag, berättar 16-åriga Dasha.

Familjen som öppnade upp sitt hem för de två ukrainarna är Mirela Dobre och Eugene Temnikov. Paret jobbar heltid på Scania i Södertälje och driver även Johannisdals Bed & Breakfast.

– För oss var det en självklarhet att hjälpa till. Vi har ett stort hus och har gett dem tillgång till hela undervåningen. Vi talar dessutom samma språk vilket underlättar och ger de en helt annat trygghet, säger Eugene.

Eugene är född i Estland och flyttade till Sverige 2010. Sambon Mirela är ifrån Rumänien och kom till Sverige 2007. De träffades genom arbetet på Scania och har idag tre barn ihop.

Utöver Sverige har Mirela även bott i Nederländerna. De både har stor förståelse för Maksym och Dashas situation och vet hur svårt det kan vara att anpassa sig till ett främmande land.

– Vi finns här för dem. Vi kommer att ställa upp och hjälpa dem med allt vad de behöver. Vi har sagt att de får stanna så länge de vill. Men vi tar en dag i taget, säger Mirela.

Paret berättar att de hämtade Dasha och Maksym vid tågstationen i Flen under onsdagskvällen. I bilen på väg till Skebokvarn pratade de om situationen i hemlandet och det var märkbart hur oroliga de två ukrainarna var.

– Självklart är de ledsna och bekymrade. Mamman är kvar i Ukraina och de försöker hitta en lösning om hur de ska kunna återförenas, säger Eugene.

– Vi hoppas att vi kan ge dem ett lugn. Här finns det fina vandringsleder och en närhet till naturen. I dag ska vi ta med dem till Katrineholm. Det är viktigt att försöka sysselsätta dem med andra saker än att bara sitta och uppdatera nyhetsflöden, avslutar Mirela.

Maksym och Dasha Prokopalo utanför huset i Skebokvarn.
Maksym och Dasha Prokopalo utanför huset i Skebokvarn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!