Släktforskning kan ge svar på familjemysterium

I teverutan visas alltfler personer som söker sina rötter – intresset för släktforskning ökar. "Det är ett detektivarbete", säger Malin Klangeryd, arkivarie på Sörmlands museum.

Malin Klangeryd, arkivarie på Sörmlands museum, håller på med släktforskning. "Man kan hitta mycket i kyrkböcker. Men det går att gå vidare och söka i arkiv, domböcker, på länsmuseer och hembygdsföreningar också", säger hon.

Malin Klangeryd, arkivarie på Sörmlands museum, håller på med släktforskning. "Man kan hitta mycket i kyrkböcker. Men det går att gå vidare och söka i arkiv, domböcker, på länsmuseer och hembygdsföreningar också", säger hon.

Foto: Hanna Flood Hörberg

Nyköping2023-01-21 10:13

– Släktforskning handlar inte bara om att leta i kyrkböcker, det finns allt möjligt: som fotografier och brev, säger Malin Klangeryd, arkivarie på Sörmlands museum.

På lördag är det släktforskningens dag. Malin Klangeryd märker att det finns ett ökat intresse. Hon tror att uppsvinget beror på att mycket kan hittas på internet.

Även på grund av DNA-tester, som kan ge svar på familjemysterium – likt de som visas i Genjägarna på SVT.

– Man kan bli försjunken i släktforskning. Det är ett detektivarbete och så spännande.

undefined
Malin Klangeryd är arkivarie på Sörmlands museum och samordnare för studierummet här. Och hit kan man komma för att släktforska. "Vi önskar att folk får upp ögonen för oss, så kan vi ge vägledning till de som behöver hjälp i sökandet."

I sitt eget grävande har hon fått kontakt med en kvinna i USA, som hon är släkt med fem generationer bakåt via en man som emigrerade dit. Av henne har Malin Klangeryd fått se brev till mannen från familjen som var kvar i Sverige.

– Det är roligt att se något fysiskt som har efterlämnats.

Nu är hon sugen på att utforska sin farfars sida – där det ryktas om att det finns kungligt blod.

– Jag är skeptisk, men det finns en myt om att vi är släkt med Kristian Tyrann.

undefined
Studierummet på Sörmlands museum är ett samarbete med Nyköpings stadsarkiv. Här har alla möjlighet att ta del av Nyköping och Södermanlands historia genom litteratur, föremål och arkiv.

Det krävs envishet för att släktforska, säger Malin Klangeryd. Hon tipsar om att höra med släktingar, söka via nätet och arkiv. Och att alla är välkomna till studierummet på museet för att få vägledning. Dessutom kan man höra av sig till föreningar.

Inger Fernberg är ordförande för Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening, som anordnar kurser.

– Det är intressant. Man lär sig om hur samhället var förr för den vanliga människan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!