– Vi visste att vi ville flytta ut till en gård på landet, men vi kände att vi inte kunde någonting. Vi avvaktade och Malin gick en utbildning för att lära sig om att odla och sa att om gården är kvar så är det meningen, berättar Johan Palmqvist.
Bärsta kronogård blev till salu 2021 och köptes i fjol av paret Palmqvist. Tanken var att starta en liknande kaféverksamhet som den de haft i sin tidigare trädgård i Stockholm, men allt har inte gått som de tänkt sig.
Den gamla 1800-talsbyggnaden som ska husera fiket är egentligen ett bostadshus som behöver byggas om så att det kan nyttjas kommersiellt. Bland annat behöver anläggningen tillgänglighetsanpassas.
– Vi trodde inte att det skulle ta så lång tid. Vi hade hoppats att vi hade kunnat köra igång nu, eftersom vi öppnade ett våffleri i vår trädgård i Enskede utan konstigheter. Här i Nyköping verkar kommunen tolka regelverket väldigt strikt och det gör det mycket svårare att öppna ett kafé här än i Stockholm stad, säger Malin Palmqvist.
Kommunen besökte tidigare i år det blivande kaféet för att se vilka förutsättningar byggnaden hade. Paret har fått kravlistor på åtgärder för att till exempel tillgänglighetsanpassa toaletten och ordna ventilationssystem.
– Det blir konstigt när byggnadsnämnden har varit här och vid besöket inte varit tydlig med att vår toalett aldrig kunde bli godkänd. Nu har vi byggt om toaletten till ingen nytta. Vi kan såklart hänvisa till toaletten som ligger på Bärstabadet, säger Malin Palmqvist.
Johan Palmqvist tillägger:
– Kan inte en besökare som till exempel sitter i permobil använda toaletten så får ingen använda den. När nya regler för till exempel ventilation och funktionsanpassning för gäster och anställda ska anpassas på gamla byggnader, som på Kronogården som är från mitten av 1800-talet, kan nya verksamheter i befintliga byggnader inte öppna. Hur ska vi då få en levande landsbygd? Vill Nyköpings kommun bara ha stora nybyggda shoppingcenter?
Helena Malmström är bygglovshandläggare på Nyköpings kommun:
– Kraven blev mer konkreta efter att vi gjort en formell kravlista. Som toaletten är byggd idag är den inte tillgänglig. För att den ska kunna vara öppen för gäster måste den enligt lag vara användbar av alla, säger hon.
Att ha en gästtoalett är inte ett krav, men finns det en måste den vara tillgänglig för alla. Det blir en fråga om diskriminering om någon inte kan bruka toaletten för att till exempel rullstolen inte får plats.
Kommunen ger en lista till den som söker bygglov, med vad som krävs om de vill göra om ett fritidshus eller bostadshus till en kommersiell byggnad. Kraven omfattar, förutom att huset ska vara tillgänglighetsanpassat, att huset ska ha ett ordentligt ventilationssystem och att rumshöjden inte är för låg.
– Det blir mer komplext att ställa om ett äldre hus, men det går att göra. När vi på bygglovsenheten fick reda på att det var en äldre byggnad förklarade vi att det finns en hel del svårigheter med att ha den typen av verksamhet i en så gammal byggnad, säger Helena Malmström.
Sedan Malin och Johan Palmqvist flyttade till gården har de satsat på att sätta odlingar, renovera deras hem och ordna med torpet. Nu vill de få bygglov, renovera klart och öppna kaféet så snart som möjligt.