Mamma anmäler kommunen: "Lämnar barnen maktlösa"

En mamma har JO-anmält Nyköpings kommun då hon menar att kommunens skolorganisation strider mot skollagen.

"Det här är konsekvenser som det felaktiga beslutet från 2017 faktiskt får", säger personen som JO-anmält kommunen, och syftar på omorganisationen i Kiladalens norra skola (som består av skolbyggnader i Svalsta och i Bergshammar).

"Det här är konsekvenser som det felaktiga beslutet från 2017 faktiskt får", säger personen som JO-anmält kommunen, och syftar på omorganisationen i Kiladalens norra skola (som består av skolbyggnader i Svalsta och i Bergshammar).

Foto: Jens Alvin

Nyköping2023-06-11 07:43

Anmälan som inkommit till Justitieombudsmannen, JO, är skriven av en förälder som inte vill uppge sitt namn i tidningen. Hon menar att Nyköpings kommuns skolenhetsindelning strider mot skollagen eftersom avstånden mellan skolbyggnader är för stora, enligt anmälaren.

"Vi kan inte ha en skolorganisation inom Nyköpings kommun som strider mot lag och sliter upp tryggheten för barnen i kommunen och lämnar dem maktlösa", skriver personen i sin anmälan.

2017 tog kommunstyrelsen i Nyköping ett beslut om ny skolenhetsindelning, där skolor slogs ihop till färre enheter. Beslutet genomfördes bland annat för att elevhälsan skulle förbättras och för att "minska den administrativa bördan". Likvärdigheten mellan skolorna skulle öka.

Indelningen av skolenheter väckte kritik från den dåvarande Alliansen. De menade att avstånden mellan de nya enheterna inte var förenliga med skollagen, och syftade på paragrafen där det står att en enhet omfattar verksamhet i en eller flera skolbyggnader som ligger nära varandra.

Personen som nu har gjort en JO-anmälan hänvisar, förutom till skollagen, till en dom i Kammarrätten från 2014. Där gjordes bedömningen att två byggnader som låg 150 meter ifrån varandra inte kunde ses som en skolenhet.

Anmälaren menar att det nu blir tydligt hur skolorganisationen påverkar barnen i skolan, och syftar på de organisationsförändringar där barn som gått i skola i Bergshammar flyttats till en skolbyggnad i Svalsta som ligger tre kilometer bort.

undefined
Svalsta skola är en av skolbyggnaderna som tillhör Kiladalens norra skola.

– Även om anledningen är att barnen ska få en god och bra utbildning så tänker jag att om Bergshammar varit en egen skola hade de varit skyldiga att placera resurserna där, säger anmälaren.

Hon fortsätter:

– Det här är konsekvenser som det felaktiga beslutet från 2017 faktiskt får, att rektor enligt sina befogenheter har möjlighet att flytta på barn mellan skolbyggnader som ligger långt ifrån varandra och som i sin tur kan slita upp tryggheten för de berörda barnen. Det finns många barn som har svårt att tillgodogöra sig en utbildning utan trygghet.

Kan du förstå anledningen till att kommunen valde att besluta om nya skolenheter?

– Strider det mot lagen så strider det mot lagen. Det är fortfarande inte okej. Självklart ska barnen få både en bra utbildning och trygghet. Om det fanns problem inom den dåvarande skolorganisationen som behövde lösas, så skulle problemen givetvis ha lösts inom lagens gränser.

Urban Granström (S), ordförande i kommunstyrelsen, var även ordförande när beslutet om ny skolenhetsindelning togs:

– Det är klart att jag förstår att olika beslut i kommunen påverkar våra invånare och då är det bra att man talar om det i så fall. Sedan får vi ta ställning till vad följderna blir av det, om vi tycker att det föranleder åtgärder, säger Urban Granström.

Vad är din bedömning när det är flera kilometer mellan skolbyggnader – ligger de nära varandra då?

– Organisatoriskt samarbete kan ske inom de avstånden. Det har varit bedömningen när beslutet fattades.

Urban Granström fortsätter:

– Vi har ju fattat ett beslut som går ut på att skapa skolenheter som ska bidra till en likvärdig skola, enligt skollagens intentioner. Det är klart att vi inte fattat ett beslut som vi tror bryter mot skollagen. Den bedömningen får i så fall Skolinspektionen göra och de har ju precis avslutat ett tillsynsärende i den frågan.

undefined
Urban Granström (S), ordförande i kommunstyrelsen i Nyköping.

I våras planerade Skolinspektionen en tillsyn av hur Nyköpings kommun organiserat grundskolan. Ärendet handlade om avstånden mellan skolbyggnader, men avskrevs sedan. Skolinspektionen motiverade beslutet med att kommunen redan ser över grundskoleorganisationen.

Torbjörn Kock (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, berättar att en extern konsult ska undersöka kommunens skolverksamhet och där ingår även organisationen av skolenheter.

– Vi tittar på vad konsekvenserna är av sättet vi organiserar skolan på – vad skollagen säger och hur vi ger elever likvärdiga förutsättningar för att lyckas i skolan, säger Torbjörn Kock.

Utredningen beräknas vara färdig i december.

Skolindelningen 2017

Herrhagens skola och Långsätters skola bildade skolenheten Arnö skola

Nävekvarns skola och Buskhyttans skola bildade skolenheten Tunaberg skola

Långbergsskolan och Brandkärrskolan bildade skolenheten Gruvans skola

Rosenkälla skola och Stenkulla skola bildade skolenheten Rosenkulla skola

Släbro skola och Råby skola bildade skolenheten Släbroskolan

Jönåkers skola och Ålberga skola bildade skolenheten Kiladalens södra skola

Svalsta skola och Bergshammars skola bildade skolenheten Kiladalens norra skola

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!