Ett anonymt tips i mars förra året satte Försäkringskassan på spåret. Anmälaren uppgav att kvinnan sedan många år är bosatt i Dubai, men skriven hos sin pappa i Nyköping. Det blev upprinnelsen till en utredning som leder till att kvinnan krävs på 316 350 kronor. Det handlar om felaktigt utbetalda barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning under tiden december 2017–april 2023.
Försäkringskassans utredare har gått grundligt till väga. Med hjälp av journalanteckningar från vården bevisar myndigheten att kvinnan inte bor i Sverige, hon har i princip endast varit här då hon fött barn. Vid besök på barnavårdcentralen i december 2020 ska kvinnan exempelvis ha berättat att hon och barnen åker tillbaka till barnens pappa i Dubai och att det är oklart när de ska komma tillbaka till Sverige.
Kvinnan har enligt utredningen aldrig haft en egen bostad i Sverige, hon har varit folkbokförd hos sin pappa i Nyköping. Hon har inte heller någon redovisad inkomst i Sverige.
En annan kvinna krävs på 264 790 för bidrag som hon inte haft rätt till. Kvinnans barn hade gått i skola och förskola i Nyköpings kommun under vårterminen 2022, men kom inte tillbaka efter sommarlovet 2022. När förskolepersonalen sms:ade och frågade efter barnet ringde kvinnan och sade att hon och barnen var utomlands och skulle komma tillbaka i december. Det hände inte, och förskoleplatsen avslutades.
Barnbidrag, underhållsstöd och bostadsbidrag har ändå betalats ut i åtta månader. Försäkringskassan begär tillbaka pengarna eftersom kvinnan sedan skolstarten i augusti inte längre bedöms omfattats av den svenska socialförsäkringen.
"Det är inte rimligt att tro att det går att få behålla ersättning från Sverige när flytt utomlands skett," skriver myndigheten i sitt kravbrev till kvinnan.
Försäkringskassan medger att det inte är helt enkelt att få tillbaka pengarna från personer som fått bidrag felaktigt. I Sverige kopplas kronofogden in.
– I utlandet kan det vara svårare, förutsättningarna beror på vilket land det handlar om och vilka förordningar som gäller och i övrigt vilka överenskommelser det finns med andra länder, svarar Cecilia Sobocki, pressekreterare vid Försäkringskassan.
Hur kommer ni på att folk fått pengar som de inte har rätt till?
– Det kan handla om kontroller Försäkringskassan initierar, genom underrättelser från andra myndigheter eller impulser från allmänheten.