Under 2024 föddes 1,4 barn per kvinna i Sverige. Det är det lägsta barnantalet per kvinna någonsin.
De minskade barnkullarna får stora konsekvenser för samhället. I Nyköping har flera förskolor stängt och personal varslats till följd av det låga barnafödandet.
Johan Wadström bor i en lägenhet på Öster i Nyköping och jobbar med att plocka varor på Ica Kronhallen. Han var ganska ung, cirka 18-20 år, när insikten kom till honom att barn inte är något för honom.
– Redan då hade jag kompisar som fått barn och då kände jag nej, nej. Visst, det är underbart säkert. Men jag kände bara att man blir bunden.
Johan Wadström har en aktiv fritid; han tränar, är med i en teatergrupp och två föreningar. Så han har en hel del att fylla ut fritiden med.
Hans syster bor i Nyköping och hon har två barn, två och fem år gamla. Han känner att saker och ting ofta ställs in eftersom barnen blir sjuka. När de väl umgås så är det förstås kul, säger han, men han blir helt slut efteråt.
Han vill gärna ha möjligheten att lyssna på kroppen och vila om han behöver det. Han nämner också oroligheterna i världen och inflationen.
Finns något som skulle få dig att ändra inställning?
– Nej.
Statistiken över barnafödandet i Sverige visar att han är långtifrån ensam om att inte vilja ha, eller åtminstone inte få, barn. Och trenden med att färre barn föds är global. I många länder ligger nu antalet barn per kvinna under den nivå som behövs för att befolkningen inte ska minska.
Varför är det så?
Ann-Zofie Duvander är professor i demografi vid Stockholms universitet. Hon tror att förklaringarna på en individuell nivå kan finnas i det som Johan Wadström talar om: att människor vill ha tid till annat. Och att framtiden känns för osäker eller otäck.
– Om man frågar unga vuxna så är den här oron en orsak för många, samtidigt som vi har en individualiserad syn på världen. Man vill hinna med en massa saker innan man skaffar barn, säger hon.
I Sverige har fruktsamheten, alltså antalet barn per kvinna, gått upp och ner genom åren. Under 90-talskrisen föddes få barn. Men dessförinnan var fruktsamheten högre, och åren runt 1990 föddes fler barn per kvinna i Sverige jämfört med många andra europeiska länder. Då var en förklaring Sveriges familjepolitik, som underlättade kombinationen familj och arbetsliv.
Men familjepolitiken kan knappast förklara nedgången på senare år.
– Vi har ju inte en mindre generös politik nu, konstaterar Ann-Zofie Duvander
Även om fruktsamheten i Sverige även tidigare har legat under de 2,1 barn per kvinna som behövs för att hålla befolkningsnivån konstant, så är den nu alltså rekordlåg. Fortsätter det så kommer Sveriges befolkning så småningom börja minska – förutsatt att inte invandringen kompenserar för tappet.
I Nyköpings kommun föddes faktiskt några fler barn 2024 än 2023, och fruktsamheten här är högre än i riket som helhet. Men sett till de senaste åren har antalet födda barn minskat, och det i snabbare takt än vad kommunen räknat med.
För Magnus Eriksson, utredare på Nyköpings kommun, kom det minskade barnafödandet som en överraskning.
– De här nedgången hade väl ingen förutspått, säger han.
Hur framtiden blir är som alltid ovisst. Statistiska centralbyrån, SCB, räknar med att fruktsamheten ska gå upp igen och att Sveriges befolkning fortsätter att öka. Det skulle i så fall följa mönstret av de svängningar i fruktsamheten som setts tidigare.
– Att det gått upp och ner i Sverige gör att det finns en möjlighet att det sker igen. Men vi vet helt enkelt inte om det kommer att gå upp igen, säger Ann-Zofie Duvander.
Johan Wadström är för sin del säker på sin sak. Det blir inga barn.
Det har hänt att han hamnat i relationer där hans partner öppet berättat om sin längtan efter barn. Det har inte fått Johan Wadström att ändra inställning.
– Nej, nej, nej. Stopp och belägg. Fan, vänta ett par år. Det är ju stort också. Det är ett liv. Om inte det här barnet känner sig önskat. Det är inte snällt för barnet.
Faktum är att Johan Wadström helt undviker allt vad kärleksförhållanden heter. Han ser framför sig att livet är mindre komplicerat som singel.
– Visst, det kanske är underbart självklart men det är också krävande. Det är inte en dans på rosor, det heller. Man måste komma överens och så, säger han.
Undviker du förhållanden på grund av att du inte vill ha barn?
– Ja, det kan vara så.