Man försökte döda granne med insulinspruta

En man i 65-årsåldern döms till skyddstillsyn efter ett mordförsök på en granne i Nyköping i mitten av augusti i år. Mannen försökte strypa kvinnan och injicera henne med insulin.

En man i 65-årsåldern döms för mordförsök efter en attack på en grannkvinna. Genrebilder.

En man i 65-årsåldern döms för mordförsök efter en attack på en grannkvinna. Genrebilder.

Foto: Arkivbilder

Nyköping2023-11-02 19:05

Mannen trängde sig in till kvinnan och stängde och låste dörren. Kvinnan har berättat att han tog om hennes strupe med ena handen och fick fram en spruta med den andra. Kvinnan kämpade för sitt liv medan mannen blev alltmer våldsam.

Kvinnan räddades av att grannarna kom till undsättning. De brottade ner mannen och höll fast honom tills polisen kom. Han greps på platsen.

I Nyköpings tingsrätt har mannen berättat att han vid det aktuella tillfället laddat sin insulinspruta för att han skulle ta livet ”av na”. Nu tog han avstånd från sitt agerande och förklarade att han måste ha fått en psykos och saknade insikt om vad han gjorde.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det är helt klarlagt att mannen försökt döda sin granne och att han begått gärningen med uppsåt. En rättspsykiatrisk undersökning visar att mannen vid mordförsöket led av en allvarlig psykisk störning. Exempel på en allvarlig psykisk störning kan vara vanföreställningar, tankestörningar och hallucinationer.

Nu, två månader senare, visar läkarundersökningen att han inte lider av en allvarlig psykisk störning. Därför kan han inte dömas till rättspsykiatrisk vård.

Han döms istället till skyddstillsyn med föreskrift om psykiatrisk vård och behandling. Han ska betala kvinnan skadestånd på totalt 236 694 kronor. 225 000 kronor avser kränkning, resten är ersättning för psykiskt lidande, inkomstförlust och vårdkostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!