Både Johanna Bergman, Naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen och kommunekolog Bjarne Tutturen, vid Nyköpings kommun, delar uppfattningen att det är mycket maneter.
Den typ av maneter som finns efter Sörmlandskusten är Öronmaneter då det är en av få maneter som inte behöver saltvatten för att trivas.
– Det är som att simma i gelé, säger Bjarne Tutturen.
När han beskriver känslan av att befinna sig i havet med mycket maneter.
Enligt kommunekologen är det inte första gången som det är mycket maneter utanför Nyköping. Så sent som under förra året var det ett stort antal maneter vid slottet.
En anledning till att det blir stora ansamlingar av maneter är vinden men i fallet med maneterna i slottet kan vattenståndet ha spelat in för att de ska ta sig så högt upp då maneter inte simmar motströms, säger Bjarne Tutturen.
Didrik Vanhoenacker, biolog vid Naturhistoriska museet, menar också att vinden är en del av förklaringen till den större ansamlingen av maneter.
Däremot kan ingen av de sakkunniga uttala sig om det rent faktiskt rör sig om mer maneter i år än föregående år.
– En annan möjlig förklaring som skulle kunna ha en påverkan på antalet maneter per år är mängden plankton i början av sommaren och att det skulle kunna få en påverkan på antalet under en säsong, säger Didrik Vanhoenacker.