Årets tema under Läsfesten var sport. Bland annat fanns barn- och ungdomsförfattaren Johan Unenge på plats för att föreläsa. Under onsdagskvällen bjöd elever från grundskolorna i Nyköpings kommun på både det ena och det andra i Culturum. Det handlade om såväl mingel med utställningar, boktips, försäljning och lotterier, som föreställningar och elevframträdanden på scenen. Elever från Rosenkällaskolan drog i gång allt med ett dansnummer i konsertsalen. I kulisserna stod elever från Nävekvarns skola otåligt och väntade på att även de få visa vad de kunde. När nästa musikremix tog vid sprang de upp – bland andra klasskompisarna Serafina och Amanda, båda 11 från klass 5. Efteråt var båda flickorna mycket nöjda med gruppens och sina egna framträdanden.
– Det gick jättebra. Men vi håller också på med cheerleading och har faktiskt nyss tävlat i DM i Uppsala. Vi dansar ganska så mycket och vana vid det här, berättar Serafina och får medhåll av Amanda.
Även om dansen kanske är allra viktigast så försöker båda tjejerna också att läsa en del böcker.
– Jag gillar Dalslandsdeckarna och jag läser kanske en bok i veckan, drar Amanda till med och sneglar samtidigt på Serafina.
– För mig blir det kanske en bok var tredje vecka. Jag gillar mysterieskräck.
Nere i biblioteket gick John Bohlin och dottern Amanda Bohlin från Stavsjö omkring och letade efter Amandas utställningsskärm med hennes texter. De hade tänkt att gå på en föreläsning, men på grund av hård trafik på E4 och brist på parkeringsplatser missades föreläsningen. John berättar att Amanda, elev i klass 3 vid Ålberga skola, kommer från en riktig läsarfamilj.
– Det är jätteviktigt att läsa mycket. Vi är sådan familj som är ganska intresserade av böcker och alla läser riktiga böcker av papper, skrattar John.
Amanda flikar in:
– Jag läser helst spännande böcker, som de där jag fick av farmor. Vad heter de nu igen... Ja just ja, Häxor i tunnelbanan heter de. De är jättebra.
Initiativtagare till Den Stora Läsfesten är läraren och läspedagogen Ann Löwbeer. Hon menar att Nyköpingsbarnen står sig bra vad gäller läsandet.
– Eleverna är duktiga på att läsa. Det finns i dag så otroligt mycket bra barn- och ungdomsböcker som eleverna har tillgång till.