När Anne- Catrine Fornedal får höra att drygt 3800 kvinnliga pensionärer i Södermanland enligt en rapport från PRO lever under EU:s fattigdomsgräns, blir hon inte förvånad.
– Många av våra medlemmar är förtvivlade. Jag hör ofta att de sista dagarna innan pensionen kommer får man leva på gröt, berättar Anne-Catrine Fornedal, ordförande för Kommunalpensionärerna i Nyköping.
De flesta av förbundets medlemmar har jobbat inom offentlig sektor och haft fysiskt tunga jobb som slitit på kroppen. Problem med hälsan och tandhälsan är vanligt.
– Och eftersom man inte har råd att gå till tandläkaren, låter man tänderna ramla ut om man får problem. Att ha bra tänder har blivit en klassfråga, säger Anne-Catrine.
Många har jobbat deltid och de flesta ligger på pensioner runt 12 000 kronor före skatt. Men det finns även de som ligger under. En dålig pension är dock inget man gärna skyltar med.
– Det är lite skämmigt. Med mig pratar folk om det men det är inget man vill berätta för alla. Vi märker tydligt att det inte finns marginaler att lägga undan, det är alltid lättare att få deltagare till aktiviteter som kostar om vi har dem efter den 18:e i månaden, då pensionen betalas ut. Gratisaktiviteter och sådant som inte kostar så mycket är alltid populärt, berättar Anne-Catrine.
Många av medlemmarna känner sig svikna av samhället.
– Min generation trodde på pensionssystemet eftersom det fungerade för våra föräldrar, så många har inte pensionssparat själva.
Datorsamhället har också blivit en klassfråga, erfar hon. Det finns många äldre medlemmar som aldrig fått lära sig att använda datorer och nu har de inte råd att skaffa en.
– De känner sig helt utanför samhället när det hänvisas till hemsidor hela tiden. Ibland går kommunen bara ut med viktig information via hemsidan. Och man skulle få många fler svar och andra svar om det till exempel fanns ett telefonnummer man kunde ringa efter debattprogram på tv, säger Anne-Catrine Fornedal.
För engagemanget finns där. Inför valet höll Nyköpings pensionärsorganisationer ett möte med samtliga lokalpolitiker på Träffen och närmare 700 pensionärer deltog.
– Då kände jag att nu reser vi oss snart. Folk har ledsnat. Det här är människor som har varit med och byggt välfärden för hela Sverige, många har jobbat sedan de var 14 år och nu har de knappt råd att köpa mat. Ska vi ha det så här?