Många gör tummen ner för vegetarisk dag

Ett och ett halvt år har gått sedan en köttfri dag i veckan infördes i Nyköpings kommunala skolor. Nu visar en utvärdering att hälften av eleverna vill ha bort den och heller inte vet varför man ens har köttfria dagar.

Foto:

NYKÖPING2015-11-24 07:01

Sedan vårterminen 2014 har de kommunala skolorna i Nyköpings kommun en dag i veckan då all mat som serveras är köttfri. Detta har motiverats bland annat med att kraftigt ökad köttkonsumtion leder till allvarliga problem för miljö och människors hälsa.

Nu visar kommunens utvärdering att detta har minskat koldioxidutsläppen med 800 ton under 2014, vilket motsvarar 367 flygresor tur och retur mellan Sverige och Thailand.

Men utvärderingen visar även att 54 procent av eleverna vill ha bort de köttfria dagarna. På frågan vad som är bra med den köttfria dagen svarar en femtedel "ingenting".

– Vi hade förväntat oss ett värre resultat med tanke på hur mycket kritik vi fått från elever, säger Sofia Jansson, samordnare hos Ungdomsfullmäktige (NU) som kom med förslaget 2013.

På frågan vad som är mindre bra med den köttfria dagen svarar 40 procent att man inte gillar maten medan 14 procent ogillar att det inte serveras kött. Andra svar berör bland annat dålig variation, inte tillräckligt mättande och energirik mat samt att vegetariskt är annorlunda.

Samtidigt vill 26 procent av eleverna behålla de köttfria dagarna om det serveras bättre mat.

– Det känns inte som att eleverna vill ha bort det för att den vegetariska kosten inte är okej, utan mer för att vissa tycker att man får lägre kvalitet än på den vanliga kosten, menar Sofia Jansson, som får medhåll av Kent Petterson (S), ledamot i kommunstyrelsen:

– Viljan verkar bero mer på maträtten än om den innehåller kött. Eleverna verkar vänja sig mer vid vegetarisk mat, säger han.

Kommunen kan behöva se över kommunikationen till skoleleverna om varför man ens har en köttfri dag i veckan. Utvärderingen visar nämligen att nära hälften av eleverna anser att informationen varit otillräcklig.

– Informationen måste uppdateras för att få önskad effekt, säger Kent Pettersson.

Sofia Jansson tycker att informationen om varför det är viktigt med köttfria dagar ska vävas in i den vanliga undervisningen.

– Så att eleverna får grepp om vad det innebär att spara 800 ton i koldioxidutsläpp, säger hon.

Oppositionsråd Anna af Sillén (M) vill däremot ha bort de köttfria dagarna. Hon ser satsningen som ett populistiskt slag i luften som drabbar Nyköpings lokala producenter.

– Det bör avskaffas till förmån för en satsning på lokala kvalitetsråvaror som jag tror skulle gynna både klimat och våra egna producenter på ett bra sätt. Det är väldigt viktigt att våra barn äter mat av hög kvalitet, säger hon.

Men kommunen har ju sparat 800 ton i koldioxidutsläpp?

– Resultatet visar på en viss miljönytta, men frågan är mer komplex än att säga kött eller inte kött. I Sverige ställer vi höga krav på våra egna producenter samtidigt som vi importerar mat med sämre kvalitetssäkring. Det är inte rimligt, svarar af Sillén.

– Att i större utsträckning äta mat från våra egna producenter är en mer effektiv åtgärd för att gynna klimatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om