Nyköpings kommun har inga uppgifter om hur stor andel av deras personal inom hemtjänst och på äldreboenden som är vaccinerade mot covid-19, enligt äldreomsorgschefen Mattias Carlsson. Anledningen är att arbetsgivaren inte får fråga om enskilda medarbetares hälsotillstånd.
– Vi som arbetsgivare kan tycka en massa saker, men vi kan inte tvinga någon att ta vaccin, och vi får heller inte föra register över det, säger Mattias Carlsson.
Men tack vare en statistisk analys från Folkhälsomyndigheten går det ändå att få en ungefärlig bild av situationen. Folkhälsomyndigheten har kombinerat data från det nationella vaccinationsregistret med Statistiska centralbyråns så kallade yrkesregister, och därigenom kunnat beskriva ungefär hur vaccinationsgraden ser ut bland anställda inom vård och omsorg.
Även om siffrorna bör tolkas med viss försiktighet ger de en fingervisning.
Resultatet visar att andelen fullvaccinerade inom vård och omsorg i Sörmland varierar stort beroende på om personalen arbetar med sjukhusvård eller inom omsorgen. Medan en stor andel – 85 procent – av dem som arbetar inom slutenvården är fullvaccinerade, är vaccinationstäckningen betydligt lägre bland hemtjänstpersonal. Här hade endast 64 procent fått två doser. På särskilda boenden var 76 procent fullvaccinerade, enligt Folkhälsomyndighetens statistik, som återspeglar situationen i slutet av augusti.
Det här betyder att personal inom äldreomsorgen har vaccinerat sig i lägre grad än befolkningen i stort i Sörmland.
Även om kommunen inte kan tvinga sina medarbetare att vaccinera sig, uppmuntrar man till det, enligt äldreomsorgschef Mattias Carlsson.
– Vi är positivt inställda så klart, och vill att vår personal ska ta vaccinet, säger han.
Ett sätt att få fler att ta sprutan kunde vara att vaccinera personal samtidigt som de äldre som bor på äldreboenden erbjuds en tredje dos vaccin.
– Jag utgår ifrån att man kommer att göra insatser och försöka få personal att vaccinera sig nu när vi ser ut att gå mot en tredje dos för de äldre på våra boenden, säger Mattias Carlsson.
Han framhåller även att de strängare hygienregler som införts med anledning av pandemin fortfarande gäller inom omsorgen. Exempelvis ska munskydd även fortsättningsvis användas vid nära omvårdnad.
– Det är ju för att minimera riskerna, säger Mattias Carlsson.