– Min studentmössa kostade 2 100 kronor. Det är mycket pengar och jag förstår om folk inte har de pengarna, själv så jobbade jag extra i mataffären så jag kunde betala, säger Leo Lundwall, sistaårselev på ekonomiprogrammet.
De elever som SN talat med tycker att det varit dyra omkostnader i samband med studenten. Då det inte bara är studentmössa som ska inhandlas utan också klänning och kostym.
– Alla studentgrejer har kostat 7 000 kronor. Men lite ekonomisk stöttning har jag fått från mamma också, säger Lundwall.
Två företag erbjöd försäljning av studentmössor i samma prisklass, på Nyköpings gymnasium. Den billigaste mössan kostar 500 kronor, och då är det bara en mössa, utan utsmyckningar, namn och klassnamn.
– Det är eleverna själva som ansvarar för att köpa in studentmössor och skolan är inte inblandad i detta. Inför kommande läsår får vi föra en dialog med eleverna så att det finns billigare alternativ. Jag skulle själv aldrig köpa så dyra mössor till mina egna barn, säger Peter Ekedal, rektor på Nyköpings gymnasium.
På nätet finns en vanlig studentmössa med en blågul ros från 79 kronor till skräddarsydd studentmössa från 499 kronor. Ekonomieleven Kai Jansson betalade 1 500 kronor.
– Alla studentgrejer har kostat närmare 10 000 kronor men jag jobbar extra och fått ett litet bidrag av mamma, säger han.
Sistaårseleven på samhällsprogrammet, Wania Malm Petersson har fått mamma att betala en del studentsaker.
– Jag har ett extra jobb men då mamma betalade för min brorsas mössa så gjorde hon detsamma för mig, och betalade lite över 2 000 spänn, säger hon.
På fredag lämnar 520 elever dörren till Nyköpings gymnasium och öppnar porten till vuxenvärlden.
Jobba och spara pengar är Kai Jansson och Leo Lundvalls planer och Wania Malm Petersson vill med sina egna ord "bara chilla först".
– Jag ska ta ett sabbatsår först och sedan så är planen att resa till Bali och Grekland, säger hon.
Skolverkets statistik för läsåret 20/21 på Nyköpings gymnasium visar att 94 procent tog examen (riket 90 procent) och 33 procent hade grundläggande behörighet till universitet och högskola. På de högskoleförberedande programmen erhöll 96 procent examen och grundläggande behörighet till universitet och högskola (riket 93 procent).