I skrivande stund har konditoriet Var Dags Rum, som ligger bakom årets trendsemla, sålt över tvåtusen nutellasemlor sedan bakverket lanserades för några veckor sedan. Något av en viral succé har Deborah Rosmans och Maria Janssons semmelvariant också hunnit bli, med omnämningar på flera stora nyhets- och livsstilssajter.
– Det känns jättekul, tänk vilken grej, säger en glad Maria Jansson.
Samtidigt understryker hon att det trots framgångarna med nutellasemlan ändå alltid är den traditionella som säljer bäst.
– Men nutellasemlan har gått bättre än den blandade semlan, tillägger hon.
Även på andra sidan Storgatan, närmare bestämt hos Ohlsons brödbod, har man hakat på trenden med nutellasemlor – åtminstone på helgerna.
– Det har ju varit sådan hype kring dem, säger Helen Karlsson som driver konditoriet.
Annars är deras bästsäljande alternativ till den traditionella varianten den så kallade korvbrödsemlan.
– Det är mandelmassa i hela botten och sedan grädde. Vi hade den förra året också och det var väldigt lyckat, berättar Helen Karlsson.
– Du får i dig allt på en tugga, precis som med en vanlig korv med bröd.
Helen och hennes personal drar sig inte för att pröva andra trendiga semmelvarianter, dock är det inte alltid säkert om de sedan faktiskt säljs på konditoriet. För den här säsongen har man exempelvis prövat att göra den så kallade semmelsmoothien, en flytande variant där man mixar en semla med varm eller kall mjölk och sedan dricker den.
– Den var jättegod men jag tror den skulle bli svår att sälja, säger Helen Karlsson.
Ytterligare en variant till den traditionella semlan som går att hitta i Nyköping är den så kallade wienersemlan. På konditoriet Princess har man sålt den under så pass lång tid att man nästan kan kalla den sortens semla för lika traditionell som den klassiska.
– Det är minst fyrtio år sedan vi började med det, berättar Irene Andersson på Princess konditori.
Även här har man prövat att ha med korvbrödsemlan i sortimentet, dock med något sämre genomslag hos kunderna än på andra sidan Nyköpingsån.
– Det är ju trots allt de traditionella som går bäst, säger Irene Andersson.