De räddar haven från microplaster

Under lördagen arrangeras för femte året i rad den nordiska kusträddardagen som en gemensam aktion mot den marina nedskräpningen. "Det skrämmer mig att det är så mycket skräp" säger Malin Westin, representant för FN-föreningen i Nyköping.

Malin Westin, Sofie Vigström, Åsa Vigström och Jesper Hofvander plockar skräp.

Malin Westin, Sofie Vigström, Åsa Vigström och Jesper Hofvander plockar skräp.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2021-05-09 17:10

Initiativet till den nordiska kusträddardagen kommer från organisationen Håll Sverige rent. Den går ut på att plocka skräp så att det inte hamnar i havet.

Nyköpings FN-förening hade samlats för att plocka skräp längs med Nyköpingsån och hamnen.

undefined
Jesper Hofvander och Malin Westin plockar skräp under kusträddardagen.

– Vi har plockat upp allt synligt skräp längs med Nyköpingsån. Mycket av allt plast ligger på havsbotten, men vi kan inte tråla upp det utan vi plockar det vi ser, säger Malin Westin.

Mycket av det skräp som plockas upp består av gamla cigarettfimpar.

– Det vi plockar upp är framförallt cigarettfimpar som tar lång tid att bryta ner av naturen och blir microplast. Det kan ta upp till 200 år innan det bryts ner, om det ens försvinner. Så vi försöker att plocka allt skräp innan det bryts ner till microplast, säger Malin Westin.

Medlemmarna i föreningen delade upp sig för att plocka skräp på varsin sida av Nyköpingsån.

undefined
Jesper Hofvander och Malin Westin fiskar upp skräpet ur vattnet.

– Det var mycket renare än vad vi trodde längs med Nyköpingsån, det mesta ligger på gatorna. Varje meter går vi och plockar cigarettfimpar. Det är ett stort problem tycker jag, säger Malin Westin.

Enligt kusträddarnas hemsida så var det i hela Sverige 55 535 personer som lyckades samla ihop 12 907 påsar med skräp. 94 procent av allt plast i havet syns inte utan ligger på havsbotten.

– Att vara kusträddare tar några timmar, och man gör en bra sak för miljön, säger Malin Westin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!