– Det förvånar att vi bommar mest i grundskolan, säger Anders Eriksson (C), barn- och ungdomsnämndens ordförande.
Grundskolan ser ut att spräcka budget med åtta miljoner kronor för i år.
Snittet i skolpengen för en grundskole-elev är på 67 800 kronor i Nyköpings kommun. Förenklat motsvarar underskottet alltså beloppet för 118 elevers skolgång under ett år. Men eftersom vissa elever får ett tilläggsbelopp av sociala eller språkliga skäl är den genomsnittliga skolpengen högre i praktiken. Anders Eriksson anser att skolpengen ligger uppemot 80 000, vilket motsvara 100 elever.
Hur kan underskottet bli så stort?
– Sedan prognosen gjordes har det blivit överraskande 59 elever till i den kommunala grundskolan, säger han.
Det förklarar Anders Eriksson med inflyttning och elever som bytt till skolor i Nyköping. Han betonar att prognosen är ganska krävande eftersom det handlar om många elever i grundskolan, nära 10 000 elever.
Eftersom det bara är halva förklaringen handlar det även om antaganden i budgeten om intäkter från Migrationsverket som uteblivit.
– De ska betala per elev för de insatser som görs. De anser att vi ska belönas lägre än vad vi hade bedömt. Man kan kalla det överraskningar men också felbedömningar, säger Anders Eriksson.
Utöver det behöver skolan köpa in utbildningar i enstaka fall för specialundervisning, som också har kostat mer än beräknat.
Moderaterna i Nyköping anser att det handlar om en underfinansiering av skolan.
– Rent krasst får de mindre pengar första januari än vad kostnaderna varit sista december året innan, säger Petter Söderblom (M) andre vice ordförande i nämnden.
Han ser att skolan har varit underfinansierad i många år och att det inte är hållbart längre.
– Vi vill höja skolpengen och säkerställa att ekonomin räcker.
Det tycker Anders Eriksson (C) är lättare sagt än gjort.
– Sitter man i ansvarsställning och ska få helheten i Nyköping att räcka för både gator, torg och äldre så anser jag inte att vi felbehandlar skolan.
Budgetprognoserna måste göras bättre i framtiden och nämnden jobbar nu tillsammans med skolan för att effektivisera.
Det kan bli tal om personalnedskärningar i framtiden, enligt Anders Eriksson.
– Det är det sista vi vill men märker vi att vi har färre elever och det går att vara utan en återanställning eller vikarie så tittar vi på det också.