Det ljusa lägenhetshuset står majestätiskt på Fruängsgatan i Nyköping. Fram till 2001 var Maria Gripe en av de boende här. Som en av Sveriges mest älskade författare levde hon stora delar av sitt vuxna liv i Nyköping. En stad som inspirerade hennes författarskap och agerat skådeplats i filmatiseringar av hennes berättelser.
Filmen Agnes Cecilia – en sällsam historia, baserad på Maria Gripes bok med samma titel, är till stora delar inspelad i hennes dåvarande hemstad – Nyköping. I den Guldbaggebelönade filmen fick biobesökarna möta mystiken från Nyköping på biografernas vita dukar.
– Det var självklart att vi skulle filma exteriörerna i Nyköping, för det var staden som Maria Gripe beskrev i boken, säger filmens regissör Anders Grönros.
Han minns sina möten med Maria Gripe i hennes bostad. Platsen som sägs vara inspirationen till den filmatiserade boken.
– I Filmhusets ateljéer i Stockholm byggde vi upp en kopia av Marias lägenhet, berättar han.
Maria Gripes arbetsrum blev i filmen till huvudkaraktären Noras sovrum. En plats där Maria Gripe ska ha bevittnat övernaturliga händelser – vilket inspirerade berättelsen, berättar Anders Grönros.
Han pratar varmt om sitt nära samarbete med författaren.
– I mitt arbetsliv var mötet med Maria Gripe det finaste och viktigaste för mig.
På en annan plats i Nyköping, i Biblioteksparken bakom Culturum, glänser en ljusgrå stenbänk i solen. Som en skugga faller Maria Gripes profil över bänken.
Här har nu en minnesplats för hennes storhet som författare och relation till Nyköping skapats. Med centralt läge och nära anslutning till biblioteket blir det en plats för läsning, samtal och spel i skuggan av ett stort träd.
– Hon har betytt väldigt mycket för väldigt många läsare i hela världen, säger Lisbeth Sommarström som var med och bildade Gripesällskapet och som i många år arbetade med kultur för barn och unga i Nyköping.
Under tisdagen den 25 juli invigdes platsen med ett tårtkalas, för att uppmärksamma att Maria Gripe skulle fyllt 100 år den här dagen. På platsen hyllades minnet av Maria Gripe med målet att det ska få leva vidare i kommande generationer.
– Helst vill jag att vuxna sätter sig där med sina barn och pratar en stund. För det är vad Maria Gripe har varit så bra på, att skriva för barn på ett respektfullt sätt utan att förminska dem, säger Lisbeth Sommarström.