Hon ger inte mycket för det utspel tidigare vd för Nyköpings vattenkraft Lars Wikman gjorde. Han har skrivit till kommunpolitikerna för att belysa risker om dammluckorna tas bort i Nyköpingsån.
– Nyköpingsån kan förvandlas till ett illaluktande dike, sa han bland annat.
Men att Nyköpingsån ska bli till ett illaluktande dike stämmer inte, säger Anneli Carlén.
– Hans (Lars Wikman, red anm) påståenden är ogrundade, säger hon.
Anneli Carlén är marinbiolog och verksamhetsledare för Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbundet, där medlemmar bland annat består av kommuner utmed Nyköpingsån.
Vattenvårdsförbundet har bland annat till uppgift att övervaka vattenkvalitén inom avrinningsområdet, samordna regleringen av ån för att minska de negativa effekterna av höga flöden och verka för hållbara vattenmiljöåtgärder.
Lars Wikman säger att hans uttalande bygger på erfarenhet.
– Om Långhalsen har mer avdunstning, vilket har hänt, vad händer då med Nyköpingsån? Att vara tvärsäker på att Nyköpingsån inte kan bli illaluktande dike är våghalsigt, säger Lars Wikman.
Ett inriktningsbeslut om Nyköpingsåns kraftanläggningar ska fattas i fullmäktige på tisdagen. Lars Wikman anser att det måste utredas mer innan man går vidare till mark- och miljödomstolen.
Nyköpings kommunalråd Urban Granström, Socialdemokraterna, säger att han "känner sig helt trygg med de utredningar som gjorts" och är för att kraftverken stängs, utom Hargs, och dammluckorna försvinner.
Kommunens tekniske chef Kent Nyman ser fler fördelar med att dammluckorna tas bort: återgång till "förindustriellt uttryck", "god ekologisk status" i ån med "reproduktionsplatser för lax och öring", minskad risk för översvämning "i centrala Nyköping", ökad turism (fiske och paddling).
Andra konsekvenser? Vattenspeglarna kan uppströms "försvinna till viss del", risk att invasiva fiskarter kan vandra längre upp i sjösystemet, enligt Kent Nyman.
Geotekniska risker, till exempel erodering, är svårare att förutse trots undersökningar som gjorts, fortsätter Kent Nyman.
Ulf Thunell är LRF Nyköpings ordförande och "skeptisk" och undrar vad som kommer hända vid torka och med betesmarkerna längs Långhalsen.
– Och kommer Nyköpingsån forsa hela året? undrar han.
SSAB Oxelösund tar kylvatten från Nyköpingsån. Oklart i vilken utsträckning de kan påverkas, hälsar man.