Marknad får det att kurra i magen

Det är lite mer passion, lite mer kärlek och mycket mer mat än vanligt på Västra Storgatan just nu.

Foto:

Nyköping2015-07-22 17:29

På onsdagen drog den italienska matmarknaden in och fyllde gatan med dofter.

Porchetta, cannoli, orecchiette, sfogliatelle – bara namnen gör att det vattnas i munnen på medelhavsälskarna.

"Buongiorno signora, smaka", uppmanar en försäljare och sveper med handen över allehanda chokladfyllda bakverk.

– Svenskarna är nyfikna på att prova nytt och många har en bra grundkunskap om italienska råvaror och matlagning, säger Gaspare De Luca, som arrangerar den ambulerande marknaden.

Olika regioner har olika specialiteter: Kaffet kommer från Gorizia i nordöstra Italien, pastan från Apulien, salamin från Emilia-Romagna och kakorna främst från Sicilien.

En päron- och valnötsbalsamvinäger som passar extra bra till grillat och till ostar har strykande åtgång och flanörerna flockas kring stånden.

– Perfekt marknadsväder, säger Gaspare De Luca nöjt och blickar upp mot den molniga julihimlen.

Marknaden pågår till och med lördagen, då den drar vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om