Fyndet polisanmält: "Det är ju någon som har gjort något dumt"

När Martin Fall paddlade i Nyköpingsån i lördags fick han syn på något ovanligt i vassen. "Det är den största fisk jag sett i alla fall." Fisken är fridlyst men nu finns misstanke om artskyddsbrott eftersom resterna av en till låg strax intill.

En jätte som förekommer i Nyköpingsån men i Södermanland är mer vanlig i Båven. Icke desto mindre är den rödlistad och fridlyst i Sverige. "Jag fick gnugga mig i ögonen", säger Martin Fall om fyndet under lördagens kanottur.

En jätte som förekommer i Nyköpingsån men i Södermanland är mer vanlig i Båven. Icke desto mindre är den rödlistad och fridlyst i Sverige. "Jag fick gnugga mig i ögonen", säger Martin Fall om fyndet under lördagens kanottur.

Foto: Martin Fall

Nyköping2024-07-28 19:35

Han paddlar ofta i Nyköpingsån i höjd med Harg och han är också lite av en "river patrol", säger han själv med ett skratt. Det händer regelbundet att han stöter på både det ena och det andra på sina kanotturer.

– Man ser en hel del om man bara är lite nyfiken.

I lördags fick han syn på den jättelika malen som låg på rygg på marken när han kikade in i ett vassparti.

undefined
"140 cm, det var så man fick gnugga sig i ögonen när man såg den", skrattar Martin Fall, som dock beklagar att den var död. "Det är ju uppenbarligen en fisk vi behöver vara rädd om."

– På kvällen gick jag tillbaka med familjen och vände på den med en spade. Den har skador på undersidan. Bara en bit bort låg resterna av ytterligare en mal.  Den skulle ju ha kunnat tagit skada i en kraftstation, men det är väl inte så sannolikt att två malar kravlar sig upp på land på samma ställe för att dö.

Istället funderar Martin Fall på om malarna kan ha fastnat i fiskenät.

– Det såg lite upptrampat ut runtom så lite misstänksam är jag.

Fisken som fortfarande var i ett stycke mätte 140 centimeter och huvudet var 26 centimeter brett.

undefined
140 cm lång och 26 cm bred över skallen, det var en riktig bjässe Martin Fall hittade i vassruggen. Men långt ifrån toppnoteringen, en mal fångad på 1800-talet i Dnepr, som mätte 4,57 meter och vägde 336,3 kg.

– Först uppskattade jag vikten till 50 kilo men nu har jag läst på en del och motsvarande malar av samma storlek har vägt mellan 25 och 30 kilo. Jag antar att det kan vara en trofé att fånga en så stor fisk.

Fyndet är polisanmält och polisen betecknar det enligt honom som ett misstänkt artskyddsbrott.

– Det är ju någon som har gjort något dumt.

Malen är inte det enda kanot-fynd han gjort.

– Det finaste var nog en brillesten. Och så har jag och sonen klappat på en karp som var liksom i trans.

Marleka och brillestenar

Marleka (mara + leksak), mallrika eller mera sällan markleka kallas konkretioner av kalkhaltig lera som finns i Sveriges ishavsleror och yngre leror.

De bildas genom en koncentration av kalciumkarbonat i lerslam på havsbotten. 

Ofta har en lämning av en organism, till exempel en liten fisk eller sjöstjärna, blivit marlekans kärna. De varierar i form och storlek, från 1 till 10 centimeter. Oftast är de platta kakor, därav de folkliga namnen näckebröd. Ibland växer två samman, så kallade brillestenar.

I äldre tider trodde man att man slapp mardrömmar genom att ha en marleka i sovrummet eftersom maran då var upptagen med att leka med stenen.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!