Om ett par veckor kommer det kanske att finnas några dunbollar på toppen av statyn som skapades av den finske konstnären Oskari Jauhianinen.
De tre svalorna skänktes 1968 av Södermanlands Nyheter till Nyköpingskommun tidningen firade 75 år.
Just nu är det en eftertraktad bostad åt fiskmåsar i staden.
– De kan egentligen häcka överallt. Varken måsar eller tärnor är skygga av sig och kommer man för nära boet så attackerar de dig. Inte för att de egentligen skulle göra något utan det är mer i avskräckande syfte. Men är man lite rädd för fåglar så kan de här attackerna vara lite obehagliga, berättar Per Astfeldt, vice ordförande i den ornitologiskaföreningen Tärnan.
Per säger att just fiskmåsen är den vanligaste måsarten i Sverige. Och att de skulle äta bara fisk är helt fel.
– De äter allt, från sopor till maskar. De har lärt sig att där det finns människor så finns det mat. De vet att när bönderna tar ut traktorn så kan det bli mask till lunch. De är väldigt smarta.
Det är många fåglar som häckar lite överallt i staden och i skogen.
– De flesta har redan fått sina ungar, som kanadagässen och svanarna. Det är den tiden på året, så det dröjer nog inte länge förrän det finns några dunbollar på toppen av statyn, säger Per.
Fiskmåsen lägger vanligtvis en kull om året, vilken i snitt innehåller tre ägg. Ruvningstiden är mellan 22 och 28 dagar. Det är jämnställt i boet eftersom både hanen och honan ruvar och så småningom hämtar mat åt ungarna.