Massiv läkarkritik mot Kry-appen

Patienter blir överflyttade till Kry mot sin vilja. Läkare på vårdcentraler i Nyköping delar samma bild. På sikt kan det utarma primärvården, hävdar kritikerna.

"Förra veckan pratade jag med 19 personer som bytt från Bagaregatans vårdcentral. Bara en av dem ville vara listad på Kry," säger Staffan Ahlkvist, chef på Bagaregatans vårdcentral.

"Förra veckan pratade jag med 19 personer som bytt från Bagaregatans vårdcentral. Bara en av dem ville vara listad på Kry," säger Staffan Ahlkvist, chef på Bagaregatans vårdcentral.

Foto: Bilbo Göransson

Nyköping2020-10-07 19:20

– Det hör av sig patienter varje vecka. De är arga och besvikna för att de har blivit lurade av Kry-appen, säger Gustaf Nälser, verksamhetschef på vårdcentralen Ekensberg.

Björn Hallström, verksamhetschef vid privatägda Stadsfjärdens vårdcentral har mött "ganska många ledsna och arga patienter" som halkat ur köer och uppföljningar.

– Om en person byter vårdcentral omedvetet så finns risk att vi avbryter pågående utredning och behandling. Det bör vara den nya vårdcentralen som då ska ta över, säger han.

Staffan Ahlkvist, verksamhetschef på Bagaregatans vårdcentral,  har också träffat många patienter som bytt vårdcentral mot sin vilja. Han är kritisk mot Kry:s affärsmodell.

– Sörmland har en hög ersättning för listade patienter. Det utnyttjar Kry och det utarmar primärvården. Som jag ser det tar Kry inget helhetsansvar för patienterna, det handlar om ren profit.

Hanna Sundström är distriktsläkare på Oxelösunds vårdcentral och ordförande i distriktsläkarföreningen i Sörmland. Även hon visar på de ekonomiska konsekvenserna.

– En väsentligen frisk patient som kontaktar Kry, till exempel för bedömning av en hudförändring, kan listas om. Det kan ta lång tid innan det uppdagas. Då blir patientens ordinarie vårdcentral av med ersättningen men står kvar med helhetsansvar och utredningskostnad när patienten åter vill ha hjälp, säger hon.

Enligt Mats Henningsson, chef för Hälsoval Sörmland pågår nu en diskussion med Kry för att texten i appen ska likna den som finns i 1177.

– Det går bra. Vi har en god relation med Kry.

Många sörmlänningar verkar ha bytt vårdcentral av misstag?

– Kry har inte gjort några juridiska fel. Men sörmlänningar läser inte det som står. Vi klickar runt och tar inte ställning till det vi ska bekräfta, säger Henningsson.

På vårdcentralen Kry i Nyköping arbetar just nu 3 läkare, 3,5 sjuksköterskor och 2 undersköterskor. Över 900 läkare och sjuksköterskor arbetar digitalt. 

– Vi har ett vårdavtal med regionen och uppfyller det. Vi har ingen annan ersättning än andra vårdcentraler och vi följer de regler som finns. Vi utgår från vårdavtalet och den dialog vi har med regionens tjänstemän och våra patienter och kan inte kommentera andra vårdcentralers uppfattning utan att få ta del av det som påståtts, säger Claes Nyberg, presschef på Kry.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!