"Matbranschens Oscar"

Tredje gången gillt. Igår kom beskedet, nu kan Tessins förskola äntligen titulera sig som bästa matglädjeförskola 2015.

arlaguldko_2.jpg

arlaguldko_2.jpg

Foto:

Nyköping2015-04-28 19:10

Juryns motivering till vinsten: "Med tydliga och gemensamma mål styrs hela verksamheten med måltiden i centrum. Respekt och äkta kärlek till både människor och mat sprider matglädjen in i varje vrå."

Prisutdelningen på Grand Hotel i Stockholm sändes live och förskolan väntade med spänning framför monitorn för att se det slutgiltiga resultatet.

– Det var jättepirrigt, säger Kajsa Schenström, lärare på förskolan.

Kocken Lillemor lagar mat till 110 barn och ett tjugotal vuxna varenda dag. Tillsammans med elever, personal och föräldrar arbetar hon aktivt för att maten ska få vara en självklar del av det pedagogiska arbetet. Lillemor försöker ta reda på så mycket som möjligt av den mat som blir över och kan förvandla överbliven gröt till lunchbröd och bjuder även in till "restfester" vid tillfälle. …

– Vi smakar, luktar, känner och tittar på maten. Alla sinnen ska tillfredställas. Jag tror att vi vann för att alla är så delaktiga, berättar förskoleläraren Kajsa Schenström.

Under tävlingens gång har sex jurymedlemmar varit på besök och provsmakat maten, det tillfället som imponerade allra mest var när Markus Aujalay var på besök. Genast hade Tessins förskola två stjärnkockar i köket.

Erik Ellström, Alfons Pettersson, Hanna Moscarda och Maja Hesselgren är alla elever på förskolan. De håller med om att det har varit en spännande väntan och nickar instämmande när Kajsa ger exempel på de maträtter som ligger i topp. Den vegetariska lasagnen med fetaost är definitivt en favorit och även laxrätterna får höga poäng, säger dem.

– Laxen är alldeles rosa och känns len i halsen. Men jag gillar lammfärsbiffar också, förklarar Erik, elev på förskolan.

Som ett exempel på förskolans matpedagogik berättar eleverna om ett jägarbesök. Då fick de känna på ett skinn, titta på hornen och därefter gissa sig till vilket djur det var. Det visade sig vara delar av en älg de hade framför sig och blev därefter bjudna på älgfärsbiffar.

Förutom att de vunnit äran berättar Kajsa att priset de vunnit är statyetten Guldkon, diplom samt ett stipendium på 25 000 kr. Sedan har hon även hört det ryktas om att Lillemor ska få skriva ett mathäfte.

I väntan på att Lillemor ska återvända från Stockholm blåser barnen ballonger på skolgården. Det ska nämligen bjudas på överraskningar och andra festligheter så fort alla är på plats, men det är en hemlighet. Än så länge!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om