– Spontant skulle jag säga ja, vi har känt av den. Ett antal kunder har valt att inte handla den här veckan helt enkelt, säger Mårten Tenne som är butikschef på Ica Maxi i Nyköping.
Han säger sig ha respekt för bojkotten och förstår konsumenternas frustration, samtidigt tycker han att diskussionen är "helt felvriden".
– Det är jättehöga matpriser i Sverige. Men det är inte några butiker som är boven i det här, det är hela kedjan. Allt från politiken, valutapolitiken, räntepolitiken, bristen på råvaror och producenter och lantbrukare.
Butikschefen säger att samma vecka (vecka tolv) förra året låg precis innan påsken, då många storhandlade. Av den anledningen är veckorna svåra att jämföra.
Veckan ligger dessutom direkt innan löning, när folk har ont om pengar.
Märker ni av något svinn?
– Inte på kort sikt. Vi har sådana jämna flöden och köper alltid lite i taget.
På Willys märker man till skillnad från Ica Maxi inte mycket av bojkotten alls, inte heller bland unga människor.
– De är här i vanlig ordning, säger butikschefen Joakim Lindell.
Han påpekar, precis som Mårten Tenne, att veckan ligger innan löning och att det är färre generellt som handlar. Därför är svårt att veta om den minskade försäljningen beror på bojkott eller mindre pengar i plånboken.
– Det är ingen kraftig sänkning av försäljningen. Vi har inte haft några starka kundreaktioner heller faktiskt.
Märker ni av något svinn?
– Nej, det har det inte blivit.
Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M) har under veckan haft ett möte med matjättarna där prisbilden har diskuterats.
– En viktig del handlar om konkurrensen, med fler butiker kan priserna pressas ner, säger hon till SVT Nyheter.
Mårten Tenne på Ica Maxi Nyköping menar dock att konkurrensen redan är jättehård.
– Det finns ingen som kan ta väldigt mycket mer betalt än någon annan, för då ser kunden det väldigt lätt.
Kan butikerna gå ihop för att undvika att sänka priserna?
– Något sådant skulle kallas kartell och det är förbjudet enligt lag. Kollektivt kan man inte göra så, det är helt förbjudet. Sedan kan man göra så per butik, absolut, men det har jag svårt att se, säger han och fortsätter.
– Någon kommer sätta det lägsta priset och då kommer andra att komma efter. Du har så stor konkurrens på marknaden så du har små möjligheter att sticka ut åt fel håll. Det finns väldigt lite marginal i vår bransch. De enda chanserna att tjäna pengar är volym, annars kommer du inte klara att ha kostnadstäckning.